Letovanje gasilske mladine 2021

Letovanje gasilske mladine Radenci 2021- GZ Ribnica

Gasilska zveza Ribnica je konec avgusta že tretje leto zapored organizirala letovanje gasilske mladine iz naše zveze. Tudi letos smo izbrali Center šolskih in obšolskih dejavnosti v Radencih ob Kolpi, saj povsem ustreza našim zahtevam. Zaradi velikega števila prijavljenih otrok smo morali letovanje izvesti v dveh terminih. Prva skupina je bila številčnejša, saj je kar 90 otrok in 11 mentorjev letovalo od 12. do 15. avgusta, druga je štela 67 otrok in 8 mentorjev v terminu od 19. do 22. avgusta.

Vabljeni so bili otroci, stari od 6 do 14 let, iz vseh 20 društev naše zveze. Iz 14 društev smo tako zbrali 157 otrok. Letos so se nam pridružila nekatera društva, ki doslej še niso sodelovala. V bodoče si želimo vključiti tudi preostala društva. V mladini je namreč naša prihodnost in prepričani smo, da se bo marsikateri udeleženec letovanja čez nekaj let aktivno vključil v gasilsko operativo.

Letovanje sofinancirajo GZS in GZ Ribnica. Zaradi sofinanciranja s strani GZS se vsako leto prijavimo na razpis mladinske komisije GZS. Pogoj je, da je vsaj tretjina programa povezana z gasilsko tematiko. Prvo leto so otroci na letovanju pridobili preventivne značke in veščine. Lani smo začeli s programom izobraževanja Pionir 1, letos smo nadaljevali s Pionir 2 in seveda Pionir 1 za tiste, ki niso bili na lanskem letovanju. Uspešno opravljeni tečaji Pionir 1 in 2 ter pozneje Mladinec 1 in 2 nadomestijo čin gasilec pripravnik. Kmalu bomo imeli veliko gasilske mladine, ki bo pri 16 letih pripravljena na nadaljnje izobraževanje za operativnega gasilca.

Letovanje gasilske mladine Radenci 2021 GZ Ribnica 1
Večerno druženje ob tabornem ognju

Za prevoz otrok in mentorjev do lokacije letovanja smo uporabili kombije GVM-1 iz naših gasilskih društev, kar je cenejša alternativa avtobusnemu prevozu. Spodbujamo namreč pogostejšo uporabo GVM, saj so le-ti primarno namenjeni prevozu gasilcev, ne glede na starost.

Ob prihodu v Radence, nastanitvi po sobah in večerji smo šli na krajši sprehod po Radencih in okolici, da smo si ustvarili širšo sliko, kje se sploh nahajamo. Sledilo je večerno druženje ob tabornem ognju, kjer smo pekli hrenovke in koruzo.

Petkov in sobotni dopoldan smo namenili izobraževanju. Otroke smo razdelili v tri skupine. Poskrbeli smo za smiselno zaporedje predavanj in praktičnega dela, tako da se udeleženci niso dolgočasili ob suhoparnem podajanju gradiva ampak so vmes aktivno sodelovali. Spoznali so zgodovino, organizacijo in pravne osnove gasilstva, tako da jim je sedaj precej bolj jasno samo delovanje gasilske organizacije. Poleg tega smo imeli predstavitev sistema za zaščito in reševanje ob naravnih in drugih nesrečah ter osnove prve pomoči, kjer smo jim prikazali delovanje AED, oživljanje, vsebino torbice za prvo pomoč ter oskrbo manjših ran. Naj omenimo, da je eden izmed lanskih udeležencev skupaj z očetom rešil življenje sorodniku, saj je svoje znanje, ki ga je pridobil na letovanju, znal uporabiti v praksi in celo v precej stresni situaciji. Predstavili smo tudi osnove gasilskega razvrščanja, spoznali smo, kakšen mora biti gasilec in katere so njegove vrednote. Temu je sledila gasilska preventiva in predstavitev gasilskih vozil in opreme, kjer smo pokazali razne črpalke, cevi, ročnike in še precej ostalega gasilskega orodja. Med drugim smo pokazali pravilno uporabo gasilnikov in skoraj vsak je poskusil gašenje z gasilnikom na prah.

Letovanje gasilske mladine Radenci 2021 GZ Ribnica 3
Spust z raftom

Poleg tečaja smo poskrbeli tudi za razvedrilo. Otroci so bili navdušeni nad raftingom od Dola do Radencev. Zaradi nižje gladine reke Kolpe je bil rafting letos prav poseben izziv. Nismo pozabili niti na supanje in kopanje na kopališču v Radencih, kar je bila zaradi visokih temperatur prava osvežitev. Tudi pri kopanju nismo pozabili na gasilstvo, saj smo s sabo vzeli še motorno brizgalno, da so lahko otroci spoznali njeno delovanje in uporabo različnih ročnikov. Najbolj zabavno je pa seveda bilo špricanje sredi Kolpe. Na koncu je bilo seveda treba pospraviti cevi, zato smo priredili tekmovanje v hitrostnem zvijanju in razvijanju cevi.

Poskrbeli smo tudi za ogled filma o Ignaciju Merharju, ki je ribniške gore list in smo nanj lahko upravičeno ponosni. Uvedel je namreč poveljevanje v slovenskem jeziku in znameniti pozdrav “na pomoč”;

Program smo popestrili z raznimi družabnimi igrami, ki smo se jih včasih spomnili kar na mestu samem. Zadnji dan smo seveda imeli podelitev medalj najboljšim. Tekmovali smo tudi v urejenosti sob. To je pripomoglo, da so bile sobe otrok precej bolj urejene kot sobe mentorjev, saj so bili nekateri otroci pri pospravljanju zagotovo bolj pridni kot doma.

Dogovorili smo se tudi za “dežurstvo” pri obrokih, saj je dežurna soba morala pripraviti pribor in po obroku pobrisati mize. Vsak večer smo imeli kakšno posebno dejavnost. Poleg peke hrenovk smo pekli tudi palačinke, igrali družabne in športne igre, predvsem pa se družili med sabo. Zelo pomembna stvar na letovanju je, da se otroci med sabo družijo ne glede na to, iz katerega društva prihajajo in s tem brišejo včasih premočno začrtane meje med društvi. Tako postaja gasilstvo v našem okolju enotno in povezano, saj smo na koncu vsi gasilci, ki si pomagamo med sabo ne glede na meje požarnih okolišev. Zagotovo so vzklila nova prijateljstva.

Program obeh skupin je bil v grobem enak, pogosto se je razlikoval le v družabnih igrah, ki so bile odvisne od trenutnega navdiha mentorjev. Druga skupina je obogatila program z ogledom zvezdnega neba skozi teleskop, saj nas je obiskal Peter Andolšek, mladi astronom. Izvedli smo tudi krajše tekmovanje v gasilski orientaciji.

Letovanje gasilske mladine Radenci 2021 GZ Ribnica 4
Demonstracija prilivanja vode v goreče olje

Zadnji dan letovanja je bil bolj umirjen. Po zajtrku smo spakirali vso prtljago, pospravili sobe in odšli na zadnje aktivnosti. Kot se za vsako izobraževanje spodobi, so otroci tudi tokrat pisali izpit. Čisto vsi so izpit uspešno opravili in pridobili naziv Pionir 1 ali Pionir 2. Do kosila je bilo še nekaj športnih aktivnosti in animacij. Po kosilu smo le še vzeli svojo prtljago in se s kombiji vrnili domov v domača društva, polni lepih vtisov z letovanja. Program smo sestavili v okviru mladinske komisije na GZ Ribnica, ki smo jo razširili, tako da ima vsako društvo v njej svojega predstavnika. Ker je komisija številčnejša, pade tudi več idej, kako motivirati mlade, da postanejo in ostanejo gasilci.

Letos so se letovanja udeležili otroci iz PGD Sušje, PGD Nemška vas, PGD Ribnica, PGD Jurjevica, PGD Velike Poljane, PGD Dolenja vas, PGD Dolenji Lazi, PGD Sveti Gregor, PGD Zamostec, PGD Vinice-Zapotok, PGD Goriča vas in PGD Grčarice, PGD Rakitnica, PGD Sodražica. Za drugo leto zopet načrtujemo podobno letovanje in si želimo, da se bodo nanj prijavili tudi otroci iz preostalih društev GZ Ribnica. Na koncu bi se radi zahvalili vsem mentorjem, ki so si vzeli čas in pomagali pri zasnovi in izpeljavi programa na letovanju, staršem, ker ste nam svoje otroke zaupali v nekajdnevno varstvo in seveda otrokom, saj je bilo delo z njimi izredno navdihujoče. Posebej se zahvaljujemo vodstvu GZ Ribnica, ki nas podpira in spodbuja pri delu z mladino.

Z gasilskim pozdravom Na pomoč!
Mladinska komisija GZ Ribnica

Foto: GZ Ribnica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Required fields are marked *

Ta spletna stran uporablja orodje Akismet za zmanjševanje neželjenih komentarjev. Preberite si, kako so vaši podatki ob oddaji komentarja procesirani.