PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO VINICE-ZAPOTOK - I KATEGORIJA

Zapotok 2a, 1310 Ribnica

Davčna številka 42849462(zavezanec za DDV: NE)
Matična številka 5120357
TRR SI56 0232 1001 5191 708(NLB d.d)

pgd.vinicezapotok@gzribnica.si

fb.com/pdg.vinicezapotok

woocommerce placeholder
missing

Boštjan Lušin
Predsednik

missing

Anže Puželj
Poveljnik

Zgodovina

Datum ustanovitve: 7. oktober 1923

Ustanovitelj: Ivan Lovšin
Ustanovni člani: Ivan Čampa, Edvard Cvar, Josip Šilc, Ivan Kozina, Alojzij Arko, Alojzij Tanko, Anton Zadnik, Ivan Starc, Leopold Prijatelj, Josip Košorok, Karol Pakiž,  Ivan Oblak

Območje, ki ga je društvo pokrivalo, je prvotno zajemalo naselja Vinice, Zapotok, Sinovica, Preska in Gorenji Lazi. Skozi razvoj požarnega varstva na tem območju sta se naselji Sinovica in Preska priključili k PGD Zamostec, naselje Gorenji Lazi pa je pristopilo k PGD Sušje in tako je vse do danes. Na te skupne čase nas spominja lesen gasilski dom pri Sv. Marku, ki je bil v letu 2011 v celoti obnovljen pod vodstvom Janka Goršeta.

Prvotna shramba gasilskega orodja pred drugo svetovno vojno in takoj po njej je bila pri »Kozinčevih« v Zapotoku. Člani društva iz naselij Vinice in Zapotok so v letu 1969 realizirali nakup oziroma pridobitev zemljišča za gradnjo gasilskega doma. Le-ta se je začela leta 1970  in končala v letu1971, ko je bil novi gasilski dom na svečani prireditvi predan svojemu namenu. V njem so se in se še dogajajo vse društvene aktivnosti kot tudi ostale družbene prireditve kot so razna praznovanja, predavanja, volitve itd. Zgrajeni objekt sam po sebi še ni predstavljal potrebnega varstva pred požarom.

Aktivni člani društva so skupaj s podpornimi člani kmalu pričeli z zbiranjem sredstev za nabavo osnovnega orodja za varstvo pred požari. V letu 1968 je bila  v uporabo predana motorna prenosna brizgalna, ki so jo uvozili iz Nemčije s pomočjo takratnih zdomcev, ki so bili na začasnem delu v tujini. Največ zaslug pri tem sta imela Žlindra Alojz in Anton. Do tedaj pa se je za potrebe gašenja uporabljala ročna črpalka na konjsko vprego, ki je dobila svoje častno mesto v letu 2012 v gasilskem domu pri Sv. Marku v naselju Zapotok. Razvoj na področju gasilske tehnike se je bliskovito širil in PGD Vinice − Zapotok je v letu 1979  prevzelo v uporabo rabljeno gasilsko orodno vozilo Opel, ki so ga prav tako uvozili iz takratne Nemčije. Vozilo je služilo svojemu namenu vse do leta 2003.

Izgradnja vodohrana za potrebe požarnega varstva v naselju Zapotok je bila izvedena in zaključena v letu 1994 skoraj v celoti s prostovoljnim delom članov društva in pomočjo takratne občine Ribnica. Vse delo je koordiniral in nadziral član društva Anton Tanko.

Ob praznovanju visokega jubileja 80-letnice obstoja je društvo v letu 2003 razvilo nov prapor in hkrati prevzelo novo gasilsko vozilo Peugeot za prevoz moštva in opreme.

Po krajšem premoru aktivnosti nabav in vzdrževanja opreme ter objektov je člane društva čakala obnova strehe na gasilskem domu, ki je bila v letu 2010 tudi izvedena. Dotrajana salonitna kritina se je zamenjala z betonskimi strešniki. Ob tej priložnosti se je dodatno toplotno izoliralo še podstrešje doma. Obnovitev fasade v letu 2013 z zamenjavo oken v garaži in stolpu pa predstavlja zaključek obnovitvenih del na objektih v tem obdobju.

Leta 2013 je PGD Vinice – Zapotok ob praznovanju občinskega praznika  za svojo 90-letnico obstoja prejelo priznanje Občine Sodražica.

Ob velikem požaru v podjetju Fibran Nord, septembra leta 2013 v Sodražici, se je zgodil večji strojelom na prenosni motorni brizgalni. Glede na starost črpalke so se v društvu odločili za nabavo nove motorne brizgalne in v maju leta 2014 nakup tudi realizirali. Svečani prevzem nove motorne črpalke in praznovanje 90-letnice društva je bilo 5. 7. 2014 s proslavo in veliko vrtno veselico.

Novice

Dogodki

05maj17:0018:00Floarjanova maša - Sektor Sodražica17:00 - 18:00(GMT+02:00) Cerkev Svetega Marka v Zapotoku OrganizatorPGD Vinice - Zapotok