PGD Ribnica – 3. mesto v tehničnem reševanju

3. mesto PGD Ribnica - Tekmovanje v tehničnem reševanju

V soboto, 25. 9. je v sklopu sejma SOBRA v Gornji Radgoni potekalo že 11. tekmovanje v tehničnem reševanju. Gasilci PGD Ribnica smo na tovrstnem tekmovanju nastopili že 7 leto zapored.

PGD Ribnica Tekmovanje v tehnicnem resevanju SOBRA 2021 2
Reševanje voznika iz avtomobila

Gre za tekmovanje v reševanju v primeru prometne nesreče. Vsaka ekipa šteje 6 članov, en vodja ter 5 gasilcev. Ekipa ima za rešitev svojega problema, scenarija na voljo 20 minut. V tem času mora iz vozil rešiti dva ponesrečenca. Eno vozilo je vedno na kolesih in v njem je poškodovanec, ki ga ekipa mora izvleči iz vozila s pomočjo zajemalnih nosil. Seveda mora pri tem paziti na stanje poškodovane osebe, upoštevati njegove poškodbe in paziti na njegovo hrbtenico. Drugo vozilo je pa tisto vozilo, za katerega ekipa do zadnjega trenutka ne ve, niti kakšno je to vozilo, niti v kakšnem položaju oz. stanju je. Vozilo je lahko na kolesih, na boku, na strehi ali na kakšni drugi oviri. Žreb ob pričetku tekmovanja določi vrsto scenarija. Ekipi pa se scenarij razkrije 2 – 3 minute pred samim nastopom. Na ta način se zagotovi vsaj približno enakopravnost vsaki ekipi in približa realnosti – v realnosti namreč nikoli ne vemo kakšno je realno stanje na mestu prometne nesreče. Tudi v tem vozilu je ponesrečena oseba, ki pa je ukleščena. Ekipa mora vozilo najprej zavarovati pred premikanjem, saj le na tak način lahko varno dostopimo do ponesrečenca. Vozilo je žal tako poškodovano, da je potrebno narediti različne vstopne odprtine, kot tudi »razrezati« vozilo in pripraviti odprtine skozi katere nato poškodovano osebo izvlečemo iz vozila. Vse to poteka pod budnim očesom kar 7 sodnikov. Dva sodnika sta reševalca oz. zdravnika NMP, ki bedita nad rokovanjem in oskrbovanjem poškodovane osebe. Ostali sodniki pa so poklicni gasilci, ki preverjajo način vodenja ekipe, delo samega vodja kot tudi varnostne in tehnične elemente med posegom. Sodniki ocenjujejo tudi obvladovanje različnega orodja ter tudi pravilen vrstni red tehničnih posegov, ki jih gasilci moramo narediti. Napačne odločitve vodje lahko vodijo v neuspeh celotne ekipe in obratno. Napačno rokovanje gasilcev z orodjem lahko vodi do poškodb ali povzročanja nevarnosti poškodovani osebi. Vse to se točkuje in na koncu zmaga ekipa, ki zbere največ točk.

PGD Ribnica Tekmovanje v tehnicnem resevanju SOBRA 2021 3
Reševanje ukleščene osebe iz prevrnjenega vozila

Pravico do nastopa imajo samo gasilske enote, ki imajo koncesijo za posredovanje v prometnih nesrečah. Takih gasilskih enot po Sloveniji je 53. Ribničani smo v izjemno hudi konkurenci prostovoljnih in poklicnih enot letos zasedli izjemno 3. mesto. Zaostali smo le za ekipo iz Postojne, ki je končala na drugem mestu, ter za poklicnimi gasilci Gasilske brigade Ljubljana, ki je zmagala letos že 2 leto zapored.

Letošnje 3. mesto ni novost, saj smo v preteklih letih že posegali po visokih mestih. 3x smo končali na tretjem mestu, leta 2016 pa smo končali na drugem, tik pred Gasilsko brigado Ljubljana. Seveda pa visoke uvrstitve niso samoumevne. So namreč rezultat večletnega odrekanja in treniranja. Gasilci ogromno svojega časa namenimo vajam ter usposabljanju na katerih se urimo ne samo za tovrstno tekmovanje ampak predvsem za realnost. Ko nam zapiska pozivnik ni časa za vajo, takrat pogosto štejejo sekunde. Sodnikov v realnosti ni, naši sodniki pa so poškodovanci, ki jih rešujemo v prometnih nesrečah. Največje zahvale za naše delo in dokaz, da delamo prav so ravno pisma in sporočila, ki jih prejmemo od udeleženih v prometnih nesrečah. Prav ta sporočila zahvale so naša največja motivacija za naše poslanstvo. Vse to je dokaz, da delamo prav, da delamo dobro. Naše poslanstvo bomo vedno opravljali s ponosom, pogumom in predanostjo!

PGD Ribnica Tekmovanje v tehnicnem resevanju SOBRA 2021 4
Izvlek ponesrečenca z zajemalnimi nosili

Seveda pa se na koncu moramo zahvaliti prav vsem, ki so nas na tej poti podpirali. Nič ni samoumevno. Posebna zahvala gre avto odpadu Zupanc, kateri nam že vrsto let posoja svoja vozila, katera so namenjena uničenju. Seveda ne moremo mimo občanov, ki so nam v preteklem letu podarili svoja stara in odslužena vozila.

Še za konec, novo vozilo TRV-2d, katerega si že vrsto let želimo, je že v sklepni fazi proizvodnje in v Ribnico prihaja predvidoma konec letošnjega leta. Z novim vozilom bomo tako še učinkovitejše in predvsem varneje posredovali na čedalje bolj zahtevnih intervencijah. Hvala vsem, ki ste nam že ali pa nam še boste pomagali pri nakupu novega vozila.

B. Mohar Radoš, predsednik PGD Ribnica
Foto: Arhiv PGD Ribnica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.