Film o Ignaciju Merharju: Moj junak

Snemanje filma Ignacij Merhar moj junak 11

V letu 2020 je poteklo 140 let, od kar je mlad, pogumen gasilec Ignacij Merhar iz Prigorice na ljubljanski gasilski povorki svoji četi poveljeval v slovenskem jeziku.

S tem je razburil takratno oblast, zato so ga začasno priprli. Zaradi pritiska javnosti so tožbo opustili in ga izpustili. Njegovo dejanje sovpada s takratnim narodnim preporodom, ko so se Slovenci aktivno zavzemali za uporabo domačega jezika tako v javnosti kot v javnih ustanovah. Na pobudo Muzeja Ribnice je pod mentorstvom mag. Marine Gradišnik nastal film z naslovom Moj junak. Zgodba preko oči mladega gasilca, ki v Ignaciju Merharju prepozna svojega junaka, povzema dogodek tistega dne, ko so Dolenjevaški gasilci s ponosom ponesli slovensko besedo na ulice Ljubljane in s tem dokazali, da je tudi slovenščina lep in speven jezik.

Snemanje filma Ignacij Merhar moj junak 6Film Moj junak pa ne pozabi tudi na druge dosežke, ki jih je Ignacij Merhar nanizal v svojem življenju. Na ta način smo se želeli pokloniti njegovi produktivni vlogi tako v gasilstvu kot tudi v drugih sferah takratne družbe in dodatno obuditi spomin na Ignacija Merharja, ki je bil do sedaj vse prevečkrat prezrt v svojih prizadevanjih za napredek in razvoj gasilstva na Slovenskem.

Pod scenarij in režijo se je podpisala mag. Andreja Škrabec, izvedba vlog pa je bila zaupana članom KUD DramŠpil Ribnica. Produkcijo je izvedel R-kanal Ribnica. Strokovno podporo, ki je doprinesla k avtentičnosti pripovedi, sta nudila Janez Puželj in PGD Dolenja vas, zato jim gre prav posebna zahvala.

Zahvaljujemo pa se tudi vsem društvom in posameznikom s področja Ribnice, kateri so se odzvali in doprinesli k temu, da je film na najboljši možen način odstrl zakulisje takratnega dne.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.