Letovanje gasilske mladine v Radencih ob kolpi 2023

Letovanje gasilske mladine v Radencih 2023 GZ Ribnica 1

Že peto leto zapored GZ Ribnica pelje otroke na štiridnevno letovanje ob Kolpi. Dom CŠOD v Radencih izberemo zaradi ugodne lege, ki omogoča gibanje v naravi, pa tudi udobno bivanje ponoči in v slabših vremenskih razmerah. Ravno te so dodobra vplivale na delo v letošnjih dveh skupinah, a kljub temu se je program uspešno izvedel.

Letos smo zaradi izrednega zanimanja izvedli letovanje v treh terminih. V prvem terminu, 3. do 6. avgust, so letovali otroci iz PGD Sušje, Sodražica, Nemška vas, Dolenji Lazi. V terminu od 6. do 9. avgusta so bili na vrsti iz PGD Sveti Gregor, Dolenja vas, Rakitnica, Vinice Zapotok in Zamostec. V zadnjem terminu, 10. do 13. avgust, in v najlepšem vremenu, pa so letovali otroci iz PGD Gora, Goriča vas, RibnicaBukovica in Velike Poljane.

Po prihodu v Radence smo se najprej sprehodili po okolici in se spoznavali prek družabnih iger. Otroke smo spodbujali, da se družijo tudi z otroki drugih društev, saj bodo v prihodnosti ravno oni vodili svoja društva in bo sodelovanje med njimi nujno.

Letovanje gasilske mladine v Radencih 2023 GZ Ribnica 6Dan smo pričenjali z jutranjo telovadbo, ki sicer ni pretirano priljubljena, a se izkaže kot uspešen način motivacije. Po zajtrku smo se razdelili v skupine in obdelali izbrano tematiko. Najprej je bila na vrsti orientacija. Že pred letovanjem je GZ Ribnica organizirala seminar za mentorje, kjer so se seznanili z osnovami orientacije in svoje znanje na letovanje predali mladini. Otroke smo peljali v naravo in jih naučili uporabe kombinacije karte in kompasa. Vadili smo tudi topografske znake in za finale izvedli tekmovanje v programu Kahoot, ki je pri mladini izjemno priljubljen. Skupini, ki sta imeli več sreče z vremenom, sta izvedli tudi pravo orientacijo na terenu. Za sprostitev smo pripravili tudi poligon za cici fire combat in otroci so z navdušenjem premagovali postavljene ovire.

Letovanje gasilske mladine v Radencih 2023 GZ Ribnica 10Naslednji dan je bil namenjen tematiki evakuacije. Otroke smo po starosti razdelili v štiri skupine. Mentorji smo jim predstavili teoretični del, IDA, požarni načrt in prvo pomoč. Vrhunec dneva je bila prava vaja evakuacije. Starejše mladince smo opremili za reševanje in jih poslali v zadimljen prostor reševat ponesrečence, ostale smo evakuirali.

Popoldne smo del igrišča posuli s peno in v vročem vremenu izvedli vodne igre. Tako smo vsaj malo potolažili tiste, ki so bili prikrajšani zaradi hladne in deroče Kolpe. Kopati se tako niso mogli, mokri so kljub temu bili. Zadnji dan smo izkoristili za sprehod do Kolpe, ki je pri tretji skupini že malo upadla. Najpogumnejši so v vodo zabredli in trdili, da kljub 15 stopinjam voda ni tako mrzla.

Ob večerih smo izkoristili čas za razne igre z gasilsko tematiko: od prenašanja vode, vlečenja gasilske cevi, zvijanja cevi do prenosa žogice po cevi. Zmagovalce smo pridno beležili in na koncu letovanja najboljšim podelili medalje. Skupini, ki sta letovali v bolj deževnem vremenu, sta otroke zaposlili tudi z bolj “notranjimi” igrami, kot recimo domine, človek ne jezi se in podobno.

Poleg iger smo zvečer zakurili taborni ogenj in pekli hrenovke ter koruzo, pripravili filmski večer s pokovko in pekli palačinke, ki jih ni bilo nikoli dovolj. Izvedba letovanja ne bi bila mogoča brez požrtvovalnih mentorjev, ki so podarili svoj prosti čas in dopust, sponzorjev, staršev, ki nam zaupajo voje otroke, in nenazadnje, podpore GZ Ribnica, ki v mladini vidi potencial. Letovanje so pomagali omogočiti: Deta & co. d.o.o., Arts d.o.o., Cementni izdelki Zobec d.o.o., Alf-f d.o.o., Riko hiše d.o.o., Kljun Ajda s.p., Ribiška družina Ribnica, Valentin Lipužič – Zamostec, Damjana Tanko – Nemška vas, Hermina Tanko – Nemška vas, Astero d.o.o., Maboles d.o.o., Adamič Tadej s.p., Biosing d.o.o., Tom Andoljšek, Tatjana Starc, Marjan Kljun. Iskrena hvala vsem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.