Pomoč pri odpravi posledic poplav 5. 8. – 9. 8.2023

Pomoč pri sanaciji poplav - GZ Ribnica 8.8.2023 - Foto: PGD Nemška vas

Tudi gasilci in gasilke iz Gasilske zveze Ribnica sodelujemo pri odpravljanju posledic nedavnih poplav, ki so prizadele Slovenijo. Skupaj z ostalimi zvezami iz regije Ljubljana 2 smo se odzvali na klic za pomoč.

Sobota, 5.8.2023

Društva PGD Gora, PGD Zamostec in PGD Bukovica so se na nočno izmeno podali v petek, pozno popoldne. Skupaj so se pridružili gasilcem v Mengešu, kjer so aktivno sodelovali pri odstranjevanju vode iz poplavljenih kleti ter izvajanju sanacije naplavin. S tem so zagotovili hitro pomoč in olajšanje za tamkajšnje prebivalce.

Nedelja, 6.8.2023

V nedeljo je 36 gasilcev in gasilk iz društev PGD Ribnica, PGD Sušje, PGD Velike Poljane, PGD Grčarice, PGD Prigorica in PGD Goriča vas, z 8 vozili odšlo na pomoč prizadetim prebivalcem v Mengešu. Delovali so na več lokacijah, vključno s črpanjem in čiščenjem objektov ter zagotavljanjem podpore pri obnovi Vrtca.

Ponedeljek, 7.8.2023

Cisterna PGD Ribnica se je odpravila na koroško vPrevalje, kjer je s svojo prisotnostjo prispevala k čiščenju cest in prevozu pitne vode za prebivalce.

Torek, 8.8.2023

PGD Ribnica, PGD Nemška vas, PGD Otavice, PGD Dolenja vas, PGD Rakitnica, PGD Jurjevica, PGD Sv. Gregor, PGD Sodražica, PGD Gora, PGD Dolenji Lazi in PGD Vinice-Zapotok so se skupaj z gasilci iz drugih zvez, tokrat odpravili na koroško. GZ Ribnica je delovala v Otiškem vrhu pri Dravogradu. Sodelovalo je 60 gasilcev, ki so izvajali raznovrstna dela, vključno s čiščenjem mulja, blata,  spiranjem zidov in tal, zlaganje in čiščenje predmetov iz proizvodnih prostorov ter skladišč. Pohvala gre tudi tistim, ki so se samoiniciativno odločili ostati čez noč ter nadaljevati s svojim delom naslednji dan.

Na terenu sta nas obiskala tudi predsednica države in minister za obrambo, ki sta si ogledala posledice poplav in podprla vse, ki sodelujejo pri odpravi posledic.

Zbiranje pomoči za prizadete v poplavah 2023

Občina Ribnica v sodelovanju s Civilno zaščito Občine Ribnica, Rdeči križ Ribnica, Gasilska zveza Ribnica in Humanitarno društvo Srčni lev odpira zbirališče v RIBNICI, [...]

Kako pomagam?

Sreda, 9.8.2023

Delo smo nadaljevali tudi v sredo, pri čemer se je 52 gasilcev iz 11 društev zbralo v Prevaljah. Skupaj smo izvajali nujno potrebna dela za obnovitev prizadetih območij.

Enote GZ Ribnica so čistile kletne prostore stanovanjskega bloka, in stanovanjskih hiš, uredile dvorišča dveh hiš, prečrpali 3000l kurilnega olja in vode iz cisterne, opravili šest voženj dostave vode ter pomagali pri prevozu
humanitarne pomoči. V popoldanskem času je polovica enot urejala cestišče v stanovanjskem naselju Na Mežo.

Sodelujoče enote iz GZ Ribnica: PGD Jurjevica, PGD Bukovica, PGD Prigorica,  PGD Sušje, PGD Dolenja vas, PGD Goriča vas, PGD Zamostec, PGD Žimarice Globel Podklanec, PGD Ribnica, PGD Grčarice in PGD Otavice.

Združena prizadevanja vseh pristojnih služb in prostovoljcev so prinesla opazno olajšanje in upanje tistim, ki so jih prizadele poplave. Skupaj smo dokazali, da je moč človeške solidarnosti neprecenljiva. Naša zavezanost pomagati in podpreti naše skupnosti se je izkazala kot izjemno močno orodje za spopadanje s težavami, ki nas prizadenejo.

S pomočjo pri odpravi posledic bomo predvidoma nadaljevali tudi v naslednjih dneh.

Matjaž Merhar,
poveljnik GZ Ribnica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.