Otvoritev spominske sobe v PGD Velike Poljane

Spominska soba PGD Velike Poljane

V PGD Velike Poljane je bilo v petek, 18.8.2023, zopet razlog za praznovanje, kar smo obeležili s parado, proslavo in zaključili z veselico. Otvorili smo namreč lepo urejeno spominsko sobo.

Spominska soba je ena stvar, ki se je pogosto pojavljala na dnevnem redu naših društvenih sestankov. V tej smeri se je začelo razmišljati že 20 let nazaj, ko smo ob 95 letnici izdali prvo brošuro z zgodovino društva. Gradivo je takrat začel zbirati Anton Andolšek, ki so mu pomagali tudi ostali člani društva. Sledila je 100 letnica društva, ko je Aleš Pirnat prevzel in dokončal obnovo stare ročne brizgalne. Zbirka gradiva, starih slik in podatkov o zgodovini društva pa je bila vsako leto bolj bogata.

V letu 2015 se je postavil prizidek h gasilskem domu s prvenstvenim namenom pridobitve prostora za spominsko sobo. Urejanje spominske sobe se je nadaljevalo, naša zbirka pa je bila iz leta v leto bogatejša. Urejanje gradiva sva nato prevzela Anita in Jože Andolšek, ki sva spominsko sobo pripeljala do oblike, kot jo imamo sedaj.

V njej je predstavljena celotna zgodovina našega društva, ki se je dejansko začela že pred samo ustanovitvijo društva. Takratna občina Velike Poljane je namreč že konec 19. stoletja vlagala veliko sredstev v gasilsko opremo, ki je bila spravljena v stavbi imenovani »gasilarna«. Žal so podatki o tistem času zelo pomanjkljivi in lahko samo s približno oceno določimo starost naših najstarejših eksponatov na čas pred prvo svetovno vojno in kmalu po njej.

Velik poudarek smo dali tudi zgodovini vse do včeraj, saj je ta za mlajše generacije najbolj zanimiva, ko vidijo svoje očete in matere v njihovi mladostni obliki. In prav to je tisto, kar smo želeli doseči s spominsko sobo. Zamrzniti trenutek v času, da predstavimo vsako generacijo posebej v njihovih najboljših letih, da se jih spominjamo le po vsem najlepšem, kar so storili za gasilstvo na Poljanah.

V bodoče si želimo, da se bo spominska soba dopolnjevala vsako leto sproti ter da bo postala ena lepa točka za druženje tako med člani društva, kot med člani in vsemi obiskovalci. Že sedaj vemo, da bo ta soba postala redna točka ob prikazu društva vsem našim gostom, ki jim bo dala jasno vedeti, da smo si ob taki skrbi za preteklost vsekakor položili trdne temelje za prihodnost.

Jože Andolšek, predsednik komisije za zgodovino v PGD Velike Poljane

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.