100-letnica gasilstva v PGD Žimarice-Globel-Podklanec

100 letnica gasilstva v PGD Zimarice Globel Podklanec GZ Ribnica 3

V soboto 26. avgusta 2023 smo v PGD Žimarice Globel Podklanec praznovali častitljivo 100-letnico delovanja gasilstva v naših krajih.

Osrednja slovesnost je potekala pri gasilskem domu v Žimaricah. Pričela se je z gasilsko parado, ki jo je vodil Matjaž Merhar, poveljnik GZ Ribnica. V mimohodu ešalonov gasilske mladine, članov in članic gasilskih društev GZ Ribnica in sosednjih društev, se je kot tehniško kulturna dediščina predstavila stara ročna brizgalna. S konjsko vprego jo je vozil Franci Kos iz Društva konjarjev Ribniške doline. Še posebej ponosni smo bili, da so v gasilski paradi prisostvovali gasilci iz sosednje države Hrvaške, DVD Čabar. Vse skupaj je v svečani paradi sodelovalo približno 200 gasilcev.

Gasilke, gasilce, zbrane goste, krajane in druge obiskovalce je uvodoma nagovoril Evgen Zajc, predsednik PGD Žimarice Globel Podklanec. Predstavil je razvoj društva skozi zgodovino od prvih začetkov pa vse do danes. Pisni viri v arhivu društva potrjujejo, da pričetki segajo že v leto 1909, ko je bilo ustanovljeno gasilsko društvo za takratno podobčino Žimarice. Društvo s sedemnajstimi člani in izvoljenim načelnikom se je razvijalo in krepilo vse do 1.svetovne vojne. Zaradi vojnih razmer je delovanje usahnilo in se zopet obudilo leta 1923. Takrat je bilo društvo tudi uradno registrirano, zato se to leto šteje kot uraden začetek delovanja gasilstva v teh krajih. Predsednik je v svojem nagovoru posebej izpostavil cilje in načrte za prihodnost. V teku so intenzivne priprave za gradnjo novega gasilskega doma, ki bo nadomestil starega. Namen pa imamo zamenjati gasilsko vozilo.

100 letnica gasilstva v PGD Zimarice Globel Podklanec GZ Ribnica 4Zbrane sta nagovorila tudi Matej Lesar, namestnik predsednika GZ Ribnica ter Blaž Milavec, župan občine Sodražica. Slovesnost je s svojo prisotnostjo in nagovorom počastil Uroš Gačnik, predsednik regijskega sveta regije LJ II. Gostje so poudarili pomen prostovoljnega gasilstva, sploh v vidu nedavne naravne nesreče, ki je prizadela Slovenijo. Čestitali so članom in članicam PGD Žimarice Globel Podklanec ob visokem jubileju in jim zaželeli uspešno delo tudi v bodoče.

V nagovorih smo slišali, da nas 100-letnica delovanja gasilskega društva spominja na stoletno predanost, pogum in prizadevanje gasilcev za varnejše počutje in dobrobit krajanov. Gasilci znova in znova dokazujejo, da znajo stopiti skupaj, ko je potrebna pomoč. V tem pa se kaže pripadnost okolju, njegovim ljudem tako ožje kot tudi širše.

S hvaležnostjo se je potrebno ozreti nazaj na prehojeno pot prednikov, ki so nam postavili trdne temelje in gojili vrednote kot so delavnost, složnost in prijateljstvo. In prav te vrednote se v našemu društvu še posebej trudimo prenesti na mlajše člane. Ponosni smo na naše pionirje in mladince, ki tekmujejo na tekmovanjih iz orientacije in gasilskega kviza in dosegajo lepe rezultate. Z velikim veseljem radi sodelujejo pri kakršnih koli aktivnostih v društvu. Na prireditvi so se nam z recitacijo gasilskih pesmi predstavile pionirke Lana Gornik, Sara Košir in Zala Perušek ter najmlajša pionirja Julij Klun in Matevž Indihar. Julij je na tamburico zaigral slovensko ljudsko pesem Sijaj, sijaj sončece.

V kulturnem delu programa je sodelovala tudi družina Žabkar. Dolores je na violini ob klavirski spremljavi mami Valerije zaigrala Mazurko skladateljice Natalije Baklanove. Amadej na saksofonu ter Tobija in Marcel Žabkar na violončelu pa so ob klavirski spremljavi zaigrali pesem Pairot skladatelja Christopherja Gunninga.

V okviru programa so bila podeljena potrdila izobraževanj, ki so se izvajala v letošnjem letu v GZ Ribnica. Tečaj bolničarja, gasilca pripravnika in operativnega gasilca.

100 letnica gasilstva v PGD Zimarice Globel Podklanec GZ Ribnica 8V vseh teh letih je PGD Žimarice Globel Podklanec napredovalo, se razvijalo in za to so zaslužni tudi mnogi zdajšnji člani. V zahvalo so jim bila na slovesnosti podeljena priznanja in odlikovanja gasilske zveze. Priznanje gasilske zveze Ribnica III. stopnje sta prejela Gašper Gornik in Nejc Drobnič, priznanje II. stopnje Janez Belaj, Aleš Košir, Bojan Kovačič, Jože Mustavar, Stanko Pahulje, Miha Pirc in Dejan Plos ter priznanje I. stopnje Matjaž Kovačič.

Na nivoju gasilske zveze Slovenije sta iz rok najvišjega predstavnika Uroša Gačnika prejela odlikovanje 1.stopnje Slavko Kožar in Miha Vesel, Ivan Gornik pa plamenico 1.stopnje. PGD Žimarice Globel Podklanec je prejelo odlikovanje GZ Slovenije za posebne zasluge.

Po uradnem delu je sledila veselica z domačim ansamblom Roka Žlindre. Pripravljen je bil bogat srečelov. Ob dobri hrani in pijači se je veselje nadaljevalo še dolgo v noč.

Gasilke, gasilci ter mlajši rod pionirjev, mladincev prostovoljnega gasilskega društva Žimarice Globel Podklanec pogumno obračamo nov list papirja v novo stoletje delovanja društva za pisanje novih zgodb, vsekakor ena najbolj pomembnih je izgradnja novega gasilskega doma.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo tudi vsem vaščanom in krajanom vasi Žimarice, Globel, Podklanec za podporo, sodelovanje in pomoč pri izvedbi tako velikega dogodka. Hvala tudi vsem donatorjem in sponzorjem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.