Vaja gasilske zveze Ribnica 2022

Vaja GZ Ribnica 2022 Potres 23

V soboto, 29.10.2022 je Ribnico stresel močan potres. Potres je močno poškodoval večino stavb v občini. Precejšnje število objektov je deloma ali v celoti porušenih. V stavbah so še vedno ujeti ljudje. Večje število oseb je tudi pogrešanih in poškodovanih. Za reševanje oseb je bilo potrebno aktivirati vsa gasilska društva v GZ Ribnica. Na pomoč so prišli tudi reševalci iz Kočevja.

K sreči se je ta črn scenarij pripetil samo na vaji. Vajo je zasnovala GZ Ribnica v sodelovanju s CZ Občine Ribnica. Po predpostavki vaje je potres povzročil kar nekaj nevšečnosti na več lokacijah širom občine Ribnica in Sodražica. Gasilci smo se osredotočili na 5 točk – delovišč.

Prva lokacija je bila v Zamostcu, kjer je zaradi potresa prišlo do požara večjega industrijskega objekta v katerem so ostali tudi poškodovani delavci. Gasilci iz sektorja Sodražica so objekt preiskali, rešili ponesrečene ter požar pogasili. Vodo so dovažali s cisternami ter jo črpali iz potoka. Na tej točki so sodelovali gasilci PGD Sodražica, Zamostec, Gora ter Vinice-Zapotok. PGD Žimarice – Globel – Podklanec se vaje niso udeležili.

Druga lokacija je bila v Jurjevici, kjer je potres povzročil delno porušitev industrijskega objekta. V objektu so ostali ujeti ljudje. Poškodovana električna napeljava je povzročila požar. Večje število ljudi se je pri gašenju začetnega požara opeklo. Gasilci sektorja Ortnek so iz objekta rešili ponesrečene, jih oskrbeli, odstranili vse potencialne nevarnosti ter pogasili požar. V Jurjevici so reševala društva PGD Sv. Gregor, Dolenji lazi, Jurjevica, Sušje ter Velike Poljane.

V Ribnici je napaka na električni napeljavi povzročila požar ostrešja večjega kmetijskega objekta. Zaradi obsežnega požara so bile v nevarnosti tudi sosednje stavbe katere so gasilci uspeli ubraniti. Iz skednja so umaknili na varno večje število kmetijskih strojev ter iz hleva rešili več glav živine. Vodo so črpali iz bližnjega potoka. Na požaru so sodelovala društva sektorja Dolenja vas in sicer PGD Dolenja vas, Rakitnica, Grčarice, Prigorica, ter Lipovec.

Iznos ponesrečencev
Iznos ponesrečencev

Največ dela so gasilci – reševalci imeli zagotovo na četrti točki v Ribnici. Med predstavo se je porušil precejšen del stavbe TVD Partizan. V stavbi je ostalo ujetih okoli 30 poškodovanih oseb z različno hudimi poškodbami. Zaradi ruševin se osebe same niso uspele rešiti. Gasilci so ob pomoči tehničnih sredstev vstopili v stavbo in na plano pričeli iznašati poškodovane osebe. Ker je prišlo do množične nesreče je vodja intervencije zahteval aktivacijo ekipe prve pomoči Rdečega križa Ribnica, člani ekipe so nato skupaj z NMP Kočevje izvajali oskrbo ponesrečenih. Reševalci so poskrbeli za triažo ter odvoz najhuje poškodovanih. Reševalci iz Ribnice se vaje niso udeležili, zato smo na pomoč zaprosili kočevske reševalce, ki so se vabila zelo razveselili in na vajo prišli s kar tremi vozili. Na točki so sodelovala društva sektorja Ribnica. Del ekipe PGD Ribnica se je pridružil gasilcem PGD Goriča vas, Nemška vas ter Bukovica. PGD Otavice se vaje niso udeležile. Reševalci so za prevoz lažje poškodovanih do bolnišnice aktivirali tudi avtobus, za težje poškodovane pa sta bila na voljo dva helikopterja.

Posredovanje ob izlivu nevarnih snovi
Posredovanje ob izlivu nevarnih snovi

Na peti točki je prišlo do puščanja klora. V strojnici bazenskega kompleksa športnega centra Ribnica je prišlo do izpusta neznane količine klora. Gasilska enota Ribnica je prevzela reševanje ob nesreči s klorom. Zaradi zastrupitve s klorom smo gasilci morali pomagati dvema osebama. Gasilci smo v ustrezni zaščitni obleki iz prostora iznesli poškodovane osebe, preprečili nadaljnje uhajanje klora ter nadtlačno prezračili objekt.

Med samim reševanjem pa je nenapovedano prišlo še do prometne nesreče. Del ekipe PGD Ribnica se je ponovno razcepil in odšel na pomoč v Lepovče, kjer se je osebno vozilo zaletelo v podporni zid, ki se je porušil in pod seboj stisnil in poškodoval osebo. Voznik je ostal ukleščen v vozilu. Gasilci smo zavarovali mesto nesreče, s tehničnim posegom iz vozila rešili voznika ter ob pomoči dvižnih blazin s poškodovane osebe dvignili breme ter jo osvobodili. Reševalci so obe osebi oskrbeli ter prepeljali na zdravljenje v bolnišnico.

Štabno vodenje celotne intervencije
Štabno vodenje celotne intervencije

Zaradi kompleksnosti vaje in velikega števila sočasnih dogodkov je poveljstvo GZ Ribnica aktiviralo štab CZ. Štab je prevzel vodenje intervencije, poskrbel za logistiko in na zahtevo posameznih vodji na kraje pošiljal dodatne enote oz. reševalce. Zaradi večjega obsega dogodkov smo aktivirali tudi t.i. mobilni repetitor, ki nam je olajšal komunikacijo in razbremenil matični kanal radijskih zvez. Zahvale za postavitev in vzdrževanje repetitorja gre gasilcem iz PGD Škrlovica ter GZ Velike Lašče.

Slabe 4 ure je trajala vaja na vseh deloviščih. Skupno je na vaji sodelovalo preko 160 gasilcev s skupno 39 vozili. Na pomoč je v Ribnico prišlo 6 reševalcev NMP iz Kočevja s tremi vozili. Policijska postaja Ribnica je na vaji sodelovala s tremi člani in dvema voziloma. Območno združenje Rdečega križa Ribnica pa je na vaji sodelovalo s 6 člani ekipe za prvo pomoč Občine Ribnica. Vaje pa nikakor ne bi bilo tudi brez 50 občanov, ki so žrtvovali svoj čas in se prepustili rokam gasilcev ter igrali ponesrečence. Potek vaje sta si ogledala tudi oba župana občin Ribnica in Sodražica. Po zaključku vaje je pred gasilskim domom v Ribnici sledil postroj vseh enot, ki so sodelovale na vaji. Poveljstvo je predstavilo krajšo analizo vaje. Čisto na koncu pa je sledila še manjša pogostitev sodelujočih, saj kot vemo prazni žaklji ne stojijo pokonci. Golaž je bil odličen.

NMP ZD Kočevje in RK Ribnica
NMP ZD Kočevje in RK Ribnica

Naj se na tem mestu še enkrat zahvalim v prvi vrsti vsem občanom – poškodovancem, brez vas vaje ne bi bilo. Zahvala gre tudi vsem kolegom gasilcem in gasilkam, policistom in seveda tudi reševalcem iz Kočevja. Hvala ekipi PP Rdečega križa Ribnica za pomoč pri oskrbi. Novonastala ekipa je pokazala, da se znajdejo tudi v taki situaciji, prav reševalci posebej pohvalili njihovo delo in poudarili kako pomembne so takšne skupne vaje tako za vse strukture reševalcev kot tudi nas gasilce. Prav vse enote so pokazale izjemno znanje in motiviranost za delovanje in pomoč občanom.

Na pomoč!

B. Mohar, predsednik PGD Ribnica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.