GZR bogatejša za 24 višjih gasilecev

Tecaj za visjega gasilca vodjo skupine GZ Ribnica 2023 13

V GZ Ribnica smo »bogatejši« za 24 višjih gasilcev, oziroma vodji skupin, na kar smo lahko ponovno ponosni.

Tečaj za čin višji gasilec je pričelo obiskovati 37 tečajnikov. K opravljanju tečaja v naši zvezi so se nam pridružili tudi 3 tečajniki iz GZ Grosuplje, 8 iz GZ Velike Lašče in 1 iz GZ Cerknica.

Tehnično reševanje - tečaj za VG
Tehnično reševanje – tečaj za VG

19.oktobra 2023 so kandidati pristopili k opravljanju sprejemnega testiranja, nato pa so, po uspešno opravljenem sprejemnem testu, začeli s tečajem nekaj dni kasneje. Usposabljanje po temeljnem programu usposabljanja prostovoljnih gasilcev je trajalo 92 ur, od tega 47 ur teoretičnih predavanj in 45 ur praktičnih vaj.

Pred pristopom k izpitu so morali tečajniki opraviti interni izpit. Vsi, ki so uspešno opravili interni izpit, so v petek, 12., ali v nedeljo, 14. januarja 2024, opravljali zaključni izpit za čin višji gasilec. Izpita se je udeležilo 35 tečajnikov, od tega 24 iz GZ Ribnica. Vsi tečajniki, ki so pristopili k opravljanju izpita, so uspešno opravili tako teoretični kot praktični del izpita.

Vsem tečajnikom iskrene čestitke za izkazano pridobljeno znanje in opravljen tečaj višji gasilec oziroma vodja skupine!

Hvala vsem sodelujočim na tečaju, saj brez kvalitetnega dela predavateljev in inštruktorjev pri podajanju znanja, tako na področju teoretičnega razumevanja organizacije gasilca in pravnih osnov, preventive v gasilstvu, prve pomoči, razvrščanja, gasilske taktike, delovanju vozil in opreme, delovanju radijskih vez,  uporabo zaščite dihal, poznavanje tehničnega reševanja, nevarnih snovi, kot tudi razvrščanja, izobraževanja, informatike v gasilstvu, elektrotehnike in varnosti, gradbeništva ter varstva in zdravja gasilcev, ter vsega naštetega prenos v prakso, ne bi imeli takega uspeha.

Postavljanje lestve in delo na lestvi - Tečaj za VG
Postavljanje lestve in delo na lestvi – Tečaj za VG

Hvala vsem sodelujočim društvom in njihovim predstavnikom: PGD Sušju, saj smo lahko koristili njihove prostore za izvedbo vseh predavanj in vaj, PGD Dolenja Vas, PGD Sodražica in PGD Ribnica ter njihovim predstavnikom, ki so nam zagotovili vozila s pripadajočo opremo, da smo lahko prikazali vse možnosti posredovanja pri nesrečah in požarih. Hvala tudi vsem posameznikom, ki so priskočili na pomoč pri izvedbi predavanj, vaj in zaključnih izpitov. S tem se dokazuje, da je gasilstvo  skupinsko delo z veliko žrtvovanega časa. Še enkrat vsem iskrena hvala!

Upamo da bodo tečajniki, pridobljeno znanje čim večkrat s pridom izkoristili,
predvsem na vajah, kot tudi na intervencijah. Naj se to znanje deli tudi med člani v svojih matičnih društvih in naj bo dober temelj za nadgradnjo znanja na nadaljnjih tečajih!

Na koncu naj še opozorim, da se 26. januarja že začne tečaj za pripravnika in nato se z marcem 2024 začenja tečaj za operativnega gasilca. Zato vsi zainteresirani le pohitite s prijavami!

Z gasilski pozdravom »Na pomoč!«

Anja Vesel
Predsednica komisije za izobraževanje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.