Novi prvi posredovalci oziroma bolničarji

Bolnicarji prvi posredovalci 2024 GZ Ribnica

V gasilskih vrstah imamo pogosto opravka tudi s pomočjo ljudem pri zdravstvenih težavah, najsi bo to posledica take ali drugačne nesreče ali zgolj po nenadnem poslabšanju zdravja. V zadnjem času opažamo, da se na splošno dostopnost do zdravstvenih storitev slabša zaradi različnih razlogov. Bistveno pa je, da zaradi tega poslabšanja največ trpijo predvsem ljudje.

Država ukinja čedalje več urgentnih centrov, tako da ljudje iz bolj odmaknjenih krajev lahko le čakajo na zdravstveno pomoč, pogosto pa ta pride prepozno, da bi lahko strokovno zdravstveno osebje še kaj pomagalo.

Tecaj bolnicar 2024 GZ Ribnica
Temeljni postopki oživljanja – prvi posredovalec

Prav iz tega razloga smo se tudi v naši zvezi odločili, da usposobimo čim več prvih posredovalcev oziroma bolničarjev, ki lahko s prostovoljstvom omilijo te težave z zdravstvenim sistemom. Mnogi nam sicer takoj vržejo pod nos, da ni to glavni namen gasilcev, da se nimamo s tem kaj ubadati in da si bomo nakopali le še dodatno breme. Kljub vsemu menimo, da je pomoč ljudem naša prva prioriteta, pa naj bo to na takšen ali drugačen način!

Veseli nas, da tako mislijo tudi mnogi naši gasilci, ki se radi prijavijo na tovrstna izobraževanja. Tako smo v letu 2022 in 2023 izobrazili za prve posredovalce 40 tečajnikov in trenutno v letu 2024 še dodatnih 20. Tečajnikom iz naše zveze se je pridružilo tudi nekaj tečajnikov iz sosednjih zvez, da smo lahko zapolnili prosta mesta na tečaju.

70 urni tečaj izvaja ekipa Izobraževalnega centra Reševalne postaje UKC Ljubljana, ki tečajnike nauči vse od temeljnih postopkov oživljanja, oskrbe ran, imobilizacije udov, oskrbe pri zastrupitvah, pomoči pri porodu na terenu, izvedbi triaže pri množični nesreči in še mnogo drugega.

Tečaj za prvega posredovalca - GZ Ribnica
Posredovanje ob nesrečah motoristov, odstranjevane čelade.

Seveda tak kakovosten tečaj ni poceni, saj pride strošek krepko preko 200 € na tečajnika. Zavedamo se, da je človeško življenje neprecenljivo, zato se bomo po svojih močeh potrudili, da bomo še naprej izvajali tovrstne tečaje in da bomo še naprej skrbeli za uspešno poslovanje zveze in vseh naših društev, ki posredno ali neposredno skrbimo za dobrobit vseh občanov.

Verjetno se tudi naši občani dobro zavedajo, da se jim vsaka donacija za gasilce, obisk gasilske veselice ali servis gasilnika tako ali drugače povrne, saj se vsa ta sredstva vlagajo skoraj v celoti nazaj v delovanje gasilstva, ki je v naši državi še vedno najbolj zanesljiv sistem pri pomoči ljudem v stiski.

1 misli na “Novi prvi posredovalci oziroma bolničarji

  1. Amalija pravi:

    Vse kar se lahko reče so samo pohvale!V gasilskih uniformah ste ljudje nadarjeni s humanosti in požrtvovalnosti.Vaše prizadevanje za pomoč ima neprecenljivo vrednost kar nima pogoja in ni sprejemljiva kakršnakoli kritika!
    Izobraževanje je pogoj za uspeh!!!
    Srečno in v vsakem primeru uspešno.
    ČESTITAM

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.