Proslava 100 let PGD Gora

Proslava 100 let PGD Gora 5

Gora, mali zemeljski raj, ki je v zadnjih letih postal vse bolj obiskan zaradi mistikinje Magdalene Gornik, a nas bolj veseli dejstvo, da se je pomladilo tudi prebivalstvo in s tem vrnilo nazaj pravi gorniški utrip. Tu živijo ljudje, ki znajo stopiti skupaj in delati za dobrobit skupnosti. Največji dokaz za to je prostovoljno gasilsko društvo.

Proslava 100 let PGD Gora 8Kar 100 let oz. natančneje 102 leti je minilo od prvega srečanja ustanovnih članov PGD Gora, ki so pripravili pogoje in ustanovili društvo. Marsikaj se je v stoletju spremenilo, a ves čas je zaznati srčnost, požrtvovalnost in prizadevnost gorniških gasilcev. To smo dokazali tudi predzadnjo junijsko soboto, ko smo pripravili parado in veselico v počastitev 100-letnice PGD Gora, ki smo jo sicer zabeležili leta 2021, a praznovanje zaradi koronskih omejitev prestavili na letošnje leto.

Ob tej slovesnosti smo podelili tudi priznanja gasilcem pripravnikom ter operativnim gasilcem, ki so v letošnjem letu opravili opravili tečaj ter se tako zapisali k sodelovanju v gasilskih organizacijah. Priznanje je prejelo tudi PGD Gora za 100 let delovanja, naši zaslužni člani pa priznanja in odlikovanja za dosežke in zasluge v gasilstvu.

Prostovoljni gasilci namreč odigrajo pomembno vlogo, ko gre za intervencije in pomoč ljudem. Tu so zadaj številna izobraževanja, vaje in altruizem, ki je motor gasilstva na splošno. In čeprav bi marsikdo ob težjih preizkušnjah klonil, gasilci takrat pokažejo svojo pravo naravo. Najtežje je bilo ravno v času druge svetovne vojne, ko je bil gasilni dom požgan in Gorniki so morali graditi od začetka.

Podmladek PGD Gora
Podmladek PGD Gora

To so veliki, srčni ljudje, zato se zahvaljujem vsem nekdanjim in sedanjim gasilcem, ki so nič koliko svojih ur poklonili našemu društvu. Zahvaljujem se tudi vsem govornikom, gostom, gasilcem in obiskovalcem, kot tudi domačinom, ki so nas počastili s svojo prisotnostjo ob praznovanju 100- letnice, tako pri paradi kot tudi veselici z Ansamblom Boršt.

V slavnostni paradi smo videli tudi gasilski podmladek, kar me navdaja z upanjem, da bodo tudi mladi resno pristopili h gasilstvu, tako bo PGD Gora še uspešno nadaljevalo svoje poslanstvo. Še na nadaljnjih 100 let in več. Z gasilskim pozdravom Na pomoč!

Predsednik PDG Gora, Matjaž Krže

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.