Povzetek delovanj GZ Ribnica na požaru na Krasu

Kras 2022 - Soleil, hvala

S strani Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje smo v nedeljo, 17. 7. 2022, prejeli obvestilo o aktivaciji državnega načrta za gašenje. Kar je pomenilo, da se bodo v prihodnjih urah tudi gasilci iz GZ Ribnica odpravili na pomoč na gašenje velikega požara na Krasu.

Na URSZR so zapisali: AKTIVIRAN JE DRŽAVNI NAČRT ZA VELIKE POŽARE.

V občini Miren-Kostanjevica je ob 9.46 med Renškim vrhom in naseljem Temnica zagorel borov gozd in podrastje. Zaradi močnejšega vetra se je požar hitro razširil. Posreduje 51 poklicnih in prostovoljnih gasilskih enot. Pomoč pri gašenju nudita helikopterja Slovenske vojske in helikopterja ITA Civilne zaščite ter hrvaški Canadair

Dodatno nevarnost predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva, ostanki iz obdobja prve svetovne vojne, zato je bila aktivirana tudi Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi

18. 7. 2022 – ponedeljek

Na območju Renškega vrha je požar pod nadzorom, a še vedno tli. Zaradi močne burje je pričakovati, da bo ogenj spet se razplamtel zato je na območju še vedno preko 300 gasilcev iz cel Slovenije. Iz GZ Ribnica, Kočevje in Loški Potok je ta dan na nočno izmeno na Kras odpotovalo 40 gasilcev z 12 vozili.

19. 7. 2022 – torek

Gasilska odprava, ki se je včeraj odpravila na Kras se je pravkar vrnila v Ribnico. Sicer so fantje in dekleta neprespani a kar je najpomembnejše – nepoškodovani!

Njihova naloga je bila preko noči braniti požarno linijo v dolžini cca 400m. Linijo so v nočni službi obranili, ogenj se ni razširil. Malce je pomagala narava, saj tokrat ni bilo burje kot prejšnjo noč.

Požar je večinoma pogašen in pod kontrolo. Ostaja pa vseeno še veliko dela za gasilce, ki morajo nadzirati skoraj 400ha veliko požarišče kjer še vedno tli. Ob močnejši burji se namreč požar hitro lahko spet razširi, šele obilno deževje bo to težavo odpravilo.

20. 7. 2022 – sreda

POSEBNO OBVESTILO!!!

Zgodilo se je to kar smo se gasilci najbolj bali. Ogenj je kljub trudu več kot 300 gasilcev prešel mejo in ogroža naselja!

Trenutno poteka evakuacija 4 najbolj ogroženih vasi. Situacija je resna in življenjsko ogrožajoča! Na terenu je že okoli 600 gasilcev, aktivirane so vse razpoložljive enote!

Konvoj gasilcev iz Ribnice bo na pot krenil ob 16. uri!

21. 7. 2022 – četrtek

Novice s terena!

Ura je 4 zjutraj. Ribniški gasilci se skupaj še s preostalimi gasilci pripravljamo na boj z ognjenimi zublji, ki jih pričakujemo proti jutru. Kljub izmučenosti se ne bomo predali!

Naša naloga je za vsako ceno preprečiti preskok ognja z ene strani ceste na drugo in tako obvarovati vas Kostanjevico na Krasu pred ognjem. Ogenj je že tik ob Kostanjevici!

Vodo nam pomagajo dovažati tudi civilisti s svojimi cisternami kot tudi slovenska vojska! Ekipa, ki je na požarišču delovala ponoči je izmučena…Imeli smo tudi težave z opremo. Na cisterni PGD Ribnica smo žal presekali prednjo pnevmatiko.

Najlepše pa je ko takole pelješ skozi vasi in na hišah vidiš transparente z zahvalami!

Vročina, utrujenost, neprespane noči so v trenutku pozabljene. Takšni momenti nam dajejo moč, ki jo gasilci v teh težkih trenutkih še kako potrebujemo!

Gasilske ekipe iz Ribnice so se srečno vrnile s Krasa. Jutri zvečer pa v kolikor bo potrebno krene na pot nov konvoj gasilcev iz GZ Ribnica!

22. 7. 2022 – petek

Po slabih 24 urah počitka je že tretji konvoj iz Ribnice danes prispel na Kras, kjer pomaga gasiti požar več kot 30 gasilcev in gasilk iz celotne GZ Ribnica!

Gasilska enota Ribnica je opažena tudi iz zraka.

Hvala Čop Purkart, ker skrbite za nas iz zraka. Vaša pomoč iz zraka je neprecenljiva!!!

V imenu vseh gasilcev se vam (vsem pilotom, kopilotom in tehnikom) zahvaljujemo za vašo požrtvovalno delo in gašenje iz zraka!!!

24. 7. 2022 – nedelja

Ekipa GZ Ribnica je danes uspešno zaključila misijo na Krasu.

Najpomembnejša jutranja novica je bila, da je na območju požara padal dež, ki je dal upanje in luč na koncu tunela.

Naša naloga je bila izdelava protipožarne poseke ter izdatno močenje poseke. Ob pomoči prostovoljcev – profesionalnih sekačev smo nalogo hitro in uspešno tudi opravili.

Ko se je veter proti popoldnevu umiril smo gasilci po ognju udarili z vso močjo in ob pomoči iz zraka požar tudi omejili. Na posameznih mestih se sicer še pojavljajo posamezna žarišča, ki pa jih uspešno krotimo s helikopterji. Potrebno bo še nekaj dni opazovanja in požar bo v kolikor bodo vremenske razmere ugodne tudi dokončno pogašen! Bitka je dobljena, vojna še ne!

Med gašenjem smo naleteli tudi na neeksplodirano granato iz obdobja 1. svetovne vojne, ki sta jo prevzela in na varno odpeljala pripadnika enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Najlepša hvala tudi domačinom, kateri so nam vseskozi prinašali priboljške, sendviče, sadje, pijačo in druge dobrote. Skrbeli so da nismo bili lačni in žejni. Hvala vam!

Ponovno smo tudi naleteli na desetine plakatov z besedami zahvale in hvaležnosti domačinov katerim smo obvarovali domove. Naše sporočilo njim pa je, vedno ko bo potrebno bomo gasilci priskočili na pomoč in pomagali!

Ekipa je delo uspešno zaključila in se vrača v domači Ribnico ter Sodražico!

26.7.2022 – torek

Verjetno daleč največkrat zastavljeno vprašanje gasilcem se glasi: “Zakaj si postal gasilec?”

Gasilci se takrat mogoče malce zamislimo, se zazremo z mislimi v preteklost, podoživimo vse vesele trenutke, tudi kakšnega tragičnega, odgovorimo pa nekako v stilu: “ker radi pomagamo, ker nam ni mar za sočloveka, ker imamo to v krvi, ker so gasilci bili že moji starši, in podobno.” Mogoče tudi kdo reče, ker ima rad adrenalin ali pa ker ima rad gasilske tovornjake. Pa vendar mislim, da smo gasilci pravi odgovor na zgoraj zastavljeno vprašanje dobili v teh dneh, ko smo posredovali na Krasu.

Pozar Kras 2022 GZ Ribnica 55Toliko hvaležnosti, ki so/ste nam jo pokazali prebivalci Krasa, primorske in nenazadnje celotne Slovenije, še nisem videl nikjer na svetu. Ko namreč ob cesti zagledaš punčko, ki je sama narisala plakat in nanj narisala srček ter zapisala “hvala”, ko vidiš ob cesti špalir domačinov, ki ti mahajo, ploskajo. Spomnim se prizora, ko smo vozili v klanec skozi tunele na Rebernicah in nas je prehiteval avtobus. Voznik avtobusa je trobil, nam mahal, ploskal. Ne ni se končalo tudi potniki v avtobusu so nam mahali in nam ploskali skozi okna. Na Krasu je ogromno malih vasic in zaselkov in prav v vsaki vasi visijo transparenti z napisi lepih želja, izkazom spoštovanja. Besede zahvale izražene s srčki. Lahko povem, da še danes ko gledam posnetke na televiziji ali spletu, ko ponovno podoživljam tisto vožnjo v špalirju, takrat dobim kurjo kožo, postanem ganjen.

Ko prihajaš na nepoznan teren, ko kot voznik tovornjaka razmišljaš ali je cesta primerna za težek tovornjak, takrat zagledaš na roke napisan plakat s puščico in oznako »ozka cesta – ni za kamione«, v trenutki se zaveš da v vsem tem boju zares nisi sam. V vsaki vasi so se vaščani organizirali in gasilcem delili pijačo, kavice, čokoladice, tudi sveža oblačila smo dobili. Pijačo so hladili tudi s suhim ledom. Ko te domačini ustavljajo in z njihovim čudovitim naglasom rečejo: »rabiste kej«, čeprav se ti mudi ne moreš reči ne.

Pozar Kras 2022 GZ Ribnica 62Za nekatere smo gasilci junaki. Hvala vsem, ki tako mislite pa vendar menim, da pravi junaki v tej zgodbi nismo gasilci, temveč ste pravi junaki VI – Kraševci, Primorci (oprostite, če sem vas napak poimenoval). VI, ki ste nam v vseh teh vročih dneh stali ob strani, VI ki ste nam tudi ob treh zjutraj v gozd prinesli sveže »panine« in toplo kavo. Junaki ste vsi prebivalci Krasa, junaki ste tudi vsi VI, ki nas podpirate na tak ali drugačen in, ki ste nam omogočili, da smo sploh lahko šli na pomoč.

Bilo je naporno, bilo je vroče, bilo je nevarno. Vse ure, ki smo jih preživeli v boju z ognjem, vse ure tekanja in hoje po težko prehodnem terenu, vsa utrujenost v trenutku izgine, ko vidiš domačine, ki ti ploskajo, se ti zahvaljujejo. Ko vidiš solzne oči starejšega občana, ki ti s tresočo roko seže v roko, te objame, in ti reče HVALA, takrat se zaveš kako zelo malo je dejansko manjkalo in vsi ti ljudje bi izgubili vse, izgubili bi svoj dom. Vrnimo se k prvemu vprašanju. Zakaj gasilec? Ko namreč kot gasilec pomagaš in preprečiš najhujše in ko dobiš tako iskreno zahvalo iz srca, takrat veš zakaj si postal gasilec.

Kras 2022 - Soleil, hvala

Gasilci smo postali zato, da bi lahko s PONOSOM, POGUMOM in PREDANOSTJO pomagali vsem, ki v nesreči potrebujejo pomoč!

Blaž Mohar, podpredsednik GZ Ribnica in predsednik PGD Ribnica
Avtorji fotografij: Arhiv PGD Ribnica

1 misli na “Povzetek delovanj GZ Ribnica na požaru na Krasu

  1. Pingback: Jabolko navdiha za gasilce, ki so gasili na Krasu. | GZ Ribnica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.