Slovesna podelitev priznanj in činov – Sv. Gregor 2021

IMG 5333

Slovesna podelitev priznanj in činov novim operativnim gasilcem ter gasilskim pripravnikom

V soboto, 24. julija, je na Svetem Gregorju potekala slovesnost ob podelitvi priznanj in činov novim operativnim gasilcem ter gasilskim pripravnikom ob uradnem sprejemu v gasilske vrste.

IMG 5401Gasilska zveza Ribnica je v zadnjem mesecu že drugič podelila priznanja in čine za opravljen tečaj za gasilca pripravnika in operativnega gasilca našim članom domačih društev v okviru GZR ter članom sosednjih gasilskih zvez. Navkljub epidemiji Koronavirusa smo se spretno prilagodili usposabljanju na daljavo preko videokonferenčnega sistema GZS – Miteam, praktični del nalog pa smo izvedli v zmanjšanih skupinah in tako omogočili izvedbo tečajev. V obdobju 5 mesecev smo na ta način do uspešnega zaključka usposobili 18 gasilcev pripravnikov in 69 operativnih gasilcev.

To dejstvo dodatno potrjuje, da Komisija za izobraževanje GZR aktivno opravlja svoje delo, saj je naš cilj zvišanje operativnega znanja po gasilskih društvih, kar nam najbolj uspeva z organizacijo temeljnih učnih programov za gasilce. Temu sledimo z lastnim kadrom predavateljev in inštruktorjev, našim vloženim trudom in angažiranostjo.

IMG 5403Zbranim je čestital tudi slavnostni govornik na prireditvi – minister za obrambo mag. Matej Tonin, ki je izrazil zadovoljstvo, da je slovensko gasilstvo bogatejše za lepo število novih usposobljenih, zagnanih gasilk in gasilcev, ki so strokovno usposobljeni in pripravljeni za reševanje v intervencijah.

Minister Tonin se je v nagovoru zahvalil vsem, ki so v zahtevnih razmerah epidemije covida-19 organizirali gasilska izobraževanja in usposabljanja ter jih prilagajali v skladu z okoliščinami, saj je kontinuiteta na tem področju za razvoj slovenskega gasilstva izredno pomembna. Pohvalil je odgovorno ravnanje vseh slovenskih gasilk in gasilcev, ki so v času epidemije z vso resnostjo pristopili k preventivnim ukrepom, pomagali pri razdeljevanju zaščitne opreme, skrbeli za prevoze, pomagali štabom Civilne zaščite in opravljali še veliko drugih del, ki so bila v pomoč in korist tako posameznikom kot širši skupnosti.

Spomnil je tudi na pomen gasilstva pri ohranjanju slovenstva, slovenskega jezika in narodne zavesti ter na delo velikega Slovenca Ignacija Merharja, utemeljitelja poveljevanja v slovenskem jeziku v gasilstvu in zaslužnega za razvoj slovenskega strokovnega jezika, ki se je rodil v okolici Ribnice.

IMG 5431Na koncu je vsem zbranim zaželel, da bi še naprej s predanostjo opravljali svoje delo ter s pridom uporabljali na novo pridobljeno znanje v skrbi za sočloveka in širšo skupnost. Poudaril je, da so za predano in uspešno delo gasilk in gasilcev potrebna odrekanja, podpora in razumevanje njihovih družin, za kar se jim je iskreno zahvalil.

Po koncu uradnega sprejema je predsednik PGD Sveti Gregor, Vinko Levstek, izpostavil 120 – letno tradicijo delovanja njihovega društva ter povabil k sproščenem druženju z glasbenim ansamblom Modrijani.

Predsednik komisije za izobraževanje GZ Ribnica,
Matjaž Merhar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.