Uspešno zaključen tečaj za naziv Pionir I

1627637789210 20210703 175417

GZ Ribnica zadnje čase daje velik poudarek na raznovrstno pridobivanje znanja. Poleg ustaljenih izobraževanj za operativne gasilce, višje gasilce in nižje gasilske častnike nismo pozabili niti na mladino. Lani smo na gasilskem letovanju v Radencih ob Kolpi prvič v GZ Ribnica (in eni prvih v Sloveniji) izvedli tečaj Pionir I. Zaradi velikega zanimanja in pomanjkanja gasilskih aktivnosti v preteklem letu na področju mladine smo se letos v začetku poletja odločili za ponovno izvedbo tečaja.

36 nadobudnih mladih gasilcev se je v soboto popoldne zbralo na Velikih Poljanah. Lokacijo smo izbrali glede na število prijavljenih otrok iz društva in ustreznost glede na zahtevane pogoje izobraževanja. Tečaj smo izvedli v dveh skupinah. Urnik je bil razdeljen na dva dneva, smiselno so si sledila predavanja in praktični del. Več kot 10 mentorjev si je vzelo čas in mladim gasilcem predstavilo osnove gasilstva. Predstavili smo jim, kako deluje društvo, vadili so razvrščanje, spoznavali požarno preventivo, kakšen mora biti gasilec, pa tudi osnove prve pomoči. Predavanja so bolj ali manj pozorno poslušali, praktični del pa jih je večinoma prevzel. Med drugim so mentorji predstavili vozila, ki jih imamo po društvih, opremo, najbolj zanimiv pa je bil prikaz gašenja z različnimi sredstvi. Goreče olje so otroci poskušali sami pogasiti z gasilniki. Videli so tudi gašenje s peno, ki je najustreznejše gasilno sredstvo za vnetljive tekočine.

S tečaji bomo nadaljevali tudi letos v Radencih, ko bomo izvedli tečaja Pionir I in II, pa tudi jeseni, ko sledijo tečaji Mladinec I in II. Z uspešno zaključenimi vsemi štirimi tečaji mladi gasilec pridobi naziv gasilec pripravnik in mu je odprta pot za nadaljnje izobraževanje za operativnega gasilca.

Mladinska komisija GZ Ribnica se zahvaljuje pgd velike za gostoljubje, vsem mentorjem za podajanje znanja in nenazadnje vsem mladim gasilcem za udeležbo in sodelovanje.

Mladinska komisija GZ Ribnica

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Required fields are marked *

Ta spletna stran uporablja orodje Akismet za zmanjševanje neželjenih komentarjev. Preberite si, kako so vaši podatki ob oddaji komentarja procesirani.