Zaključek treh tečajev za operativnega gasilca

Tecaj operativni gasilec GZ Ribnica

Zaključek treh tečajev za operativnega gasilca

V gasilski zvezi Ribnica se še naprej trudimo dvigniti nivo operativnega znanja po društvih, kar nam najbolj uspeva z organizacijo tečajev temeljnega izobraževanja. Tako smo letos marca izvedli tri tečaje za gasilskega pripravnika, ki je neke vrste uvod v tečaj za operativnega gasilca (OG). 81 tečajnikov je uspešno zaključilo tečaj za pripravnika in večina se jih je prijavila tudi naprej na tečaj za OG. Tako smo začeli tečaje za OG s 85 tečajniki, od katerih jih je do konca prišlo 70. Veseli nas, da se naših tečajev udeležujejo tudi tečajniki iz sosednjih zvez, saj nam daje to potrditev, da imamo pravo smer in da so tečaji dovolj kakovostni in dobro organizirani. Tokrat se nam je pridružilo 6 tečajnikov iz GZ Kočevje.

Operativni gasilec 2021 GZ RibnicaGlede na epidemiološke razmere smo se morali precej prilagoditi in smo izvajali teoretična predavanja na daljavo, pri praktičnem delu pa smo tečajnike razdelili na skupine po 8, da nismo skupaj z inštruktorjema presegli meje 10 ljudi na skupino. Na začetku se je pri izobraževanju na daljavo pojavilo nekaj tehničnih težav, ki pa smo jih hitro rešili in zadevo izpeljali kot bi bilo v živo. Pri tovrstnem izobraževanju se pričakuje od tečajnikov malce več samodiscipline, da dejansko spremljajo predavanja. Žal se je kar pri nekaterih pokazalo, da niso spremljali predavanj, kot bi jih morali. Pomanjkanje znanja smo potem odpravili s popravnimi izpiti internega testa in z dodatnimi vajami v živo, da so v večini nato osvojili zahtevano znanje do zaključnega izpita.

Zaključni izpit je sestavljen iz dveh delov. Prvi je teoretični, kjer tečajnik dobi 7 naključnih vprašanj in mora odgovoriti vsaj na 5 pravilno. Drugi del je pa praktični, kjer tečajnik prejme naključno tri naloge, kot se pojavljajo na intervencijah in jih mora pravilno izvesti. En in drug izpit ocenjuje zunanji ocenjevalec, ki ga pooblasti Gasilska zveza Slovenije, ki na koncu tudi potrdi ustreznost organizacije tečaja.

Operativni gasilec 2021 GZ RibnicaTečajnike smo s pomočjo mnogih inštruktorjev dobro pripravili na zaključne izpite, pa tudi na delo v domačih operativnih enotah, kamor bodo prinesli nov zagon in nova znanja. Seveda smo pri poučevanju vedno upoštevali preplet teorije in prakse, saj je teorija brez prakse neuporabna, praksa brez teorije pa nevarna. Tako so imeli tečajniki po predavanjih, naslednji dan, večinoma isti predmet tudi v praktični obliki.

Lokacije tečajev so bile tam, od koder je bilo največ tečajnikov in kjer sama lokacija omogoča izvedbo tečaja. Letos je bilo največ tečajnikov iz PGD Jurjevica, Sodražica in Velike Poljane, zato so bili tečaji izvedeni na teh lokacijah. Praktične vaje za tehnično reševanje in prometne nesreče so bile za vse 3 skupine izvedene v Ribnici, ker je to specifično znanje, ki ga imajo največ v PGD Ribnica.

Seveda pa leta še ni konec in tako bomo že v kratkem izvedli še tečaje za strojnika, bolničarja, sodnika in vodjo enote, da tečajev za mladino sploh ne omenjamo. Na koncu bi se zahvalili vsem predavateljem, inštruktorjem in vsem ostalim, ki so kakorkoli pomagali pri izvedbi tečajev. Ne smemo pa pozabiti na zahvalo vsem tečajnikom, ki so si vzeli čas za udeležbo na tečaju ter nasploh za ves trud, ki so ga vložili. Želimo jim, da postanejo dobri operativni gasilci, ki bodo lahko nadaljevali plemenito gasilsko delo, ki je v službi ljudstva na pomoč.

Slavnostna podelitev za vseh 69 novih operativnih gasilcev in 18 pripravnikov bo na športnem igrišču na Svetem Gregorju v soboto, 24.7.2021, s pričetkom ob 19. uri. Podelitvi bo sledila gasilska veselica z ansamblom Modrijani.

Jože Andolšek, predsednik GZ Ribnica!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Required fields are marked *

Ta spletna stran uporablja orodje Akismet za zmanjševanje neželjenih komentarjev. Preberite si, kako so vaši podatki ob oddaji komentarja procesirani.