Novo vozilo GVV-1 v PGD Vinice Zapotok

Novo vozilo GVV 1 PGD Vinice Zapotok GZ Ribnica 5

Gasilsko društvo PGD Vinice Zapotok se ponaša z novo pridobitvijo – gasilskim vozilom GVV-1, ki je bilo uradno sprejeto 31. maja 2024. Ta pomemben dogodek je zaključek dolgega in skrbno načrtovanega procesa, ki se je začel že leta 2020.

Novo vozilo GVV 1 PGD Vinice Zapotok GZ Ribnica 1
Novo vozilo je potrebna menjava za star GVV-1

Septembra 2020 je upravni odbor PGD Vinice Zapotok sprejel odločitev o menjavi dotrajanega gasilskega vozila. V istem letu so bila zbrana prva ponudbe različnih proizvajalcev, kar je bil prvi korak na poti do nove pridobitve. Leto 2021 je zaznamoval začetek pogovorov z Občino Sodražica o finančni pomoči pri nakupu novega vozila. Poleg občinskih sredstev so člani društva začeli zbirati sredstva tudi s pomočjo vaščanov, botrov in drugih donatorjev. Do konca leta 2021 je bilo tako zbranih skoraj 30.000 €. Leta 2022 je bil objavljen javni razpis, na katerega se je prijavil samo en proizvajalec – WEBO.si. Septembra 2022 je bila z njim podpisana pogodba. Zaradi dolgega roka dobave podvozja, kar 13 mesecev, je bil rok za dobavo določen na 15. marec 2024.

Medtem ko so čakali na podvozje, so člani društva leta 2023 pripravili popis potrebne opreme in začeli z nabavo določenih kosov. Dodatna sredstva za vozilo in opremo so bila zagotovljena tudi s pomočjo veselice ob 100-letnici društva. Januarja 2024 je društvo z zamudo prevzelo podvozje. Po prevzemu je bila podpisana pogodba z GB Leasing, pri čemer je Občina Sodražica delovala kot garant.

Sprejem novega vozila, ki je potekal 31. maja 2024, je bil svečan dogodek, na katerem so sodelovali večina botrov in donatorjev, župan Občine Sodražica Blaž Milavec, predsednik GZ Ribnica in regijski poveljnik regije Ljubljana 2, Jože Andolšek ter gasilci sosednjih društev. Novo gasilsko vozilo GVV-1 (1+6) ima cisterno z zmogljivostjo 1000 litrov vode in vso opremo po tipizaciji. Celotna vrednost vozila z vso opremo, od katere je večina nova, je znašala slabih 160.000€.

S to pomembno pridobitvijo je PGD Vinice Zapotok naredilo velik korak naprej pri zagotavljanju varnosti in zaščite prebivalcev ter njihovega premoženja. Novo vozilo bo društvu omogočilo hitrejše in učinkovitejše intervencije ter s tem povečalo operativno pripravljenost in uspešnost pri soočanju z različnimi izzivi, ki jih prinašajo požari in druge nesreče.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.