120 letnica PGD Grčarice

120 let PGD Grcarice slavnostni govornik

V začetku junija smo v PGD Grčarice obeležili in počastili dolgoletno tradicijo našega društva, ki sega v leto 1904, ko je bilo društvo uradno ustanovljeno. Ustni viri sicer navajajo, da so korenine našega društva še globlje, saj so bili prvi začetki gasilskih aktivnosti že leta 1884, po velikem požaru, ki je uničil 15 hiš v naši vasi. Takrat se je v ljudeh porodila močna volja in zavedanje o pomenu organiziranega gašenja požarov, kar je privedlo do ustanovitve gasilske brigade.

Operativno območje zajema vasi Grčarice, Grčarske Ravne in Jelendol, kar predstavlja približno deset odstotkov naše občine. To območje je pretežno pokrito z gozdovi in kmetijskimi zemljišči, kar dodatno poudarja pomembnost našega dela.

Društvo deluje v prostorih zdajšnjega gasilskega doma od leta 1961, kjer izvajamo operativne naloge z dvema voziloma PV-1 Lada Niva in GVM-1 Fiat Ducato, ter prikolico PMB-1, kar je dokaz predanosti in vztrajnosti članov društva skozi leta. Danes ima društvo 72 članov, od tega 13 operativnih gasilcev, 3 pripravnike, 9 mladincev in 15 pionirjev. Sodelujemo na sektorskih in občinskih vajah, gasilskih paradah, proslavah ter tečajih in izobraževanjih. Posebej ponosni smo na našo mladino, ki je v zadnjem obdobju zelo aktivna in uspešna na tekmovanjih, kar je pokazatelj svetle prihodnosti našega društva.

120 let PGD Grcarice kombi
PVM-1 PGD Grčarice

Gasilci smo vedno pripravljeni pomagati, tako ob nesrečah kot pri organizaciji različnih dogodkov v naši skupnosti. Ponosni smo na svojo zgodovino, na svoje predhodnike in na dosežke, ki smo jih dosegli skupaj, zato bi se ob tej priložnosti rad zahvalil vsem članom PGD Grčarice za njihovo predanost in trdo delo, občanom za podporo, in vsem, ki prispevate k razvoju in uspehu našega društva. Hvala vam, da skupaj ohranjamo in nadgrajujemo tradicijo prostovoljnega gasilstva v naši skupnosti.

Naj še naprej skupaj skrbimo za varnost in dobrobit naših krajev ter se zavedamo pomembnosti solidarnosti in medsebojne pomoči.

Iskrena hvala sponzorjem za razumevanje, podporo in pomoč: Občini Ribnica, župniku Alešu Pečavarju, Alojzu in Dejanu Dezordu, EL – ZA Elektroinstalacije Primožu Zakrajšku s.p., podjetju FIBRAN d.o.o., LESOJ d.o.o., Natural Log House, Petra Blaznik Žagar s.p., ROTIS d.o.o., SIDG, Kolesarska Klinika, Žiga Češarek s.p., VELO d.o.o. , MERCATOR TEHNIKI, Optiki Ribnica, Plinko Žari, Danilu Rusu st. (meso), HEGRAS – Grafične storitve (Reklama), in NEČKE Anže Kobola s.p. (gratis tabla in darila za visoke goste).

Posebna zahvala pa naj gre še vsem 254 podpornikom, ki so se odzvali bodisi s finančno podporo bodisi s krasnimi dobitki. Vseh ne moremo našteti, vendar smo vsakemu iskreno hvaležni za vsak prispevek. Hvala, ker nas podpirate in razumete!

Na pomoč!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.