Jože Andolšek – novi regijski poveljnik regije Ljubljana 2

Joze Aandolsek vodja esalona kongres GZS 2023

Jože se je že kot mladi gasilec aktivno udejstvoval v gasilskih vrstah in pritegnil pozornost nase s svojimi aktivnostmi na področju gasilstva, predvsem z dosežki in konstruktivnim napredkom na različnih področjih, kjer je zadeve organizirano in sistematično dvigoval na višje nivoje z izjemnimi rezultati.

Delo z mladino v PGD Velike Poljane
Delo z mladino v PGD Velike Poljane

Njegovi začetki gasilskega udejstvovanja segajo v leto 1994 z včlanitvijo v PGD Velike Poljane. V istem letu je opravil osnovni tečaj za gasilca, leto pozneje za operativnega gasilca in takoj za tem je vstopil v operativne vrste matičnega društva. Leta 1998 je postal član upravnega odbora gasilskega društva, kjer je še danes, v istem letu je opravil tečaj za vodjo enote – nižjega gasilskega častnika. Leta 2003 je prevzel delo z mladino v društvu in jo uspešno vodil do leta 2018. Posluh je imel za gasilce vseh generacij. Še vedno odmeva leto 2009, ko je zbral in vodil 7 ekip za občinsko tekmovanje: pionirje, mladince, člane A in B, na novo ustanovil ekipe članic B, veteranov in veterank. Vseh sedem ekip je takrat domov prineslo pokale in ta dosežek, ki ga gre pripisati tudi njegovi zagnanosti in podarjenemu času, še vedno ostaja nepresežen.

Jože Andolšek - Prejem čina VGČ
Jože Andolšek – Prejem čina VGČ

Ustanovil je komisije za mladino, članice, veterane in zgodovino. Sočasno se je aktivno izobraževal v temeljnem usposabljanju prostovoljnih gasilcev, tako je v letu 2010 uspešno zaključil tečaj za vodjo enot (gasilski častnik) ter v letu 2012 tečaj za člane višjih poveljstev (višji gasilski častnik). Uspešno je opravil dopolnilna usposabljanja oz specialnosti, kot je tečaj za mentorja mladine, sodnika gasilsko športnih tekmovalnih disciplin, tečaj za predavatelja ter usposabljanja za predsednika ocenjevalne komisije na temeljnih tečajih usposabljanja prostovoljnih gasilcev.

Na svoji gasilski karierni poti je zasedal različne funkcije tako v domačem društvu PGD Velike Poljane kot na Gasilski zvezi Ribnica (v nadaljevanju »GZR«). Najprej je opravljal funkcijo orodjarja v domačem društvu, sledila je desetletna funkcija poveljnika PGD Velike Poljane, funkcija predsednika, trenutno v društvu opravlja funkcijo administratorja, predsednika komisije za zgodovino in podpredsednika. Kot poveljnik je poskrbel za dobro opremljenost operative in za redne vaje. Bil je idejni in tehnični vodja izgradnje večnamenske dvorane, ki zavzema vse pomembnejšo vlogo v kraju, in v letošnjem letu je poskrbel za dokončanje spominske sobe v prizidku domačega gasilskega doma, ki ponazarja zgodovino PGD Velike Poljane od ustanovitve do današnjih dni. Celoten mandat je bil pomočnik poveljnika GZR, zatem gasilski občinski poveljnik, v letu 2019 pa je prevzel funkcijo predsednika GZR, ki jo od takrat več kot odlično vodi, predvsem pa uspešno predstavlja po Sloveniji kot član regijskega sveta, saj smo v zadnjih letih ena vidnejših gasilskih zvez (v nadaljevanju: »GZ«), na katero se po nasvete obračajo tudi druge GZ, predvsem kar se tiče področja izobraževanj.

Vsako leto GZR organizira vrsto tečajev in izobraževanj tako za gasilsko mladino kot za ostale člane gasilskih organizacij na področju naše GZ kot tudi sosednjih. Tako je GZR postala že kar središče izobraževanja za našo regijo.

Ne gre pozabiti na dosežke s področja tekmovanj oziroma skrbi za kadre gasilskih sodnikov, katerih število je od prevzema GZR Jože uspel z organizacijo dveh tečajev za sodnika gasilsko športno tekmovalnih disciplin v naši GZ dvigniti z 8 sodnikov na trenutno 38 sodnikov GŠTD v štirih letih. Posledično več let oziroma vsaj dva naslednja mandata ne bomo imeli problema s sojenji na gasilskih tekmovanjih.

Poveljnik regije Ljubljana II
Poveljnik regije Ljubljana II

Skozi leta je Jože prejel številna gasilska odlikovanja na področjih, kjer je aktivno deloval s ciljem napredka in dosežkov. Poleg društvenih priznanj, bronaste značke, značke za dolgoletno delo ter delo v operativi matičnega društva je prejemnik priznanj gasilske zveze ter gasilske plamenice, v lanskem letu pa tudi najvišjega priznanja gasilske regije Ljubljana 2 za izjemne dosežke na področju gasilstva – priznanje Ignacija Merharja.

Za gasilske organizacije – prostovoljna gasilska društva pod okriljem GZR, predvsem pa za nas gasilce ima Jože izjemen posluh in vedno poišče optimalno rešitev za vsakogar, ki pride s težavo ali željami.

Od letošnjega Kongresa Gasilske zveze Slovenije, ki je potekal 7. 10. 2023 v Žalcu, je Jože Andolšek tudi potrjen novi regijski gasilski poveljnik za našo regijo Ljubljana 2, ki zajema 6 gasilskih zvez (GZ Ribnica, GZ Kočevje, GZ Loški Potok, GZ Dobrepolje, GZ Ivančna Gorica in GZ Grosuplje). Za izvolitev in potrditev mu iskreno čestitamo ter mu želimo uspešno in konstruktivno delo. Gasilci, ki ga poznamo, smo prepričani, da ima gasilstvo pod njegovim vodstvom še svetlo prihodnost.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.