Intervencija – Požar gospodarskega poslopja Nemška vas

Pozar gospodarskega poslopja Nemska vas

16. 4. 2022 je ob 0.38 v Nemški vasi, občina Ribnica, na zapuščenem posestvu zagorel skedenj velikosti 15x10m. Požar je na terenu gasilo 61 gasilcev z 9 vozili.

IMG 781d8dd9004a04c539bd0cda7ac337e6 V
Polno razvit požar pred prihodom FOTO PGD Nemška vas

Požar so pogasili gasilci prostovoljnih gasilskih društev GZ Ribnica in sicer: PGD Ribnica, PGD Dolenja vas, PGD Goriča vas, PGD Lipovec, PGD Nemška vas, in PGD Prigorica.

Kot so zapisali pri PGD Ribnica, je bil ob prihodu na kraj je bil objekt popolnoma v ognju. Šlo je za lesen pomožni objekt za shranjevanje kmetijskih pridelkov. Intenziteta gorenja je bila tolikšna, da so pričeli s hlajenjem sosednje stanovanjske hiše, saj je obstajala velika verjetnost, da bi se zaradi vročine vnela. Goreči objekt so obkrožili z napadi in požar tudi relativno hitro omejili.

Gasilcem je težave pri gašenju povzročal glavni električni vod, ki poteka preko posestva. Električne kable je zajel ogenj in prihajati je pričelo do električnih preskokov. Kasneje so se kabli pretrgali in predstavljali veliko nevarnost za posredovalce vse dokler ni dežurni uslužbenec elektro podjetja odklopil električno napajanje v vasi. Brez električne energije je ostala polovica vasi do poznih dopoldanskih ur.

Pozar gospodarskega poslopja Nemska vas FOTO PGD RIbnica 3
Goreči električni kabli
FOTO: PGD Ribnica

Objekt se je med gašenjem deloma porušil zato so preko štaba CZ zahtevali vpoklic delovnega stroja s katerim so nato porušeni objekt prekopali in dokončno pogasili vsa žarišča.

Kljub veliki nevarnosti se pri gašenju ni poškodoval nihče. Na kraju je preventivno bilo reševalno vozilo NMP Ribnica, ki pa je bilo kasneje, ko se je situacija umirila odpoklicano s kraja.

Težave je povzročal dostop do mesta požara (dovozna cesta je namreč preozka za večja gasilska vozila) a težav z dobavo vode ni bilo. Voda se je odvzemala iz hidrantov v Nemški vasi ter iz vaškega zajetja. S cisterno se je vodo tudi dovažalo iz Ribnice. Za gašenje so porabili približno 50m3 vode.

Po dobrih dveh urah gašenja se je glavnina gasilcev vrnila v gasilske domove, na gasilski straži je ostalo domače PGD Nemška vas, ki so dokončno pogasili vsa manjša žarišča. Vzrok požara še ni znan in ga preiskujejo pristojne službe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.