Kako preprečiti dimniški požar

Dimniški požar

Kurilna sezona, med katero se poveča število dimniških požarov, se je že dobro začela. Želimo postreči z nekaterimi napotki, kako preprečevati dimniške požare in kako ukrepati, če do njega vendarle pride.

Zaradi česa pride do dimniškega požara?

Dimniški požar je posledica tvorjenja katranskih oblog v dimovodni napravi, ki se vnamejo. Katranske obloge nastanejo zaradi:

 • neustreznih pogojev za zgorevanje goriva (npr. neustrezen dovod zraka),
 • slabe kvalitete goriva (npr. vlažen les),
 • neustreznega načina kurjenja (npr. pripiranje zraka, neustrezno nalaganje) ali
 • neustrezno dimenzionirane dimovodne naprave (sanacije so danes nujnost).

Kako uspešno preprečiti dimniški požar?

 1. Nepravilno kurjenje lesa povzoca dimniski pozar GZ Ribnica
  Les slabe kvalitete povzroča nastajanje oblog in zelo povečuje nastanek dimniškega požara.

  Ustrezna kurilna naprava in dimnik – Kurilno napravo in dimnik z ustreznimi tehničnimi lastnostmi naj vgradi pooblaščeno podjetje skladno z navodili proizvajalca oziroma predpisi;

 2. Preprečiti je treba nalaganje gorljivih oblog v dimniku, če pa se že nabirajo, jih je treba odstraniti (zaradi zahtevnosti naj to delo opravi dimnikar);
 3. Redno pregledovanje in vzdrževanje naprav – redni pregledi in čiščenje s strani dimnikarske službe;
 4. Kurite samo kvalitetno gorivo, ki ga predvidi proizvajalec naprave – Kurite npr. s suhim lesom, sušenim na zraku, polena morajo biti prilagojena velikosti kurišča in toplotni moči kurilne naprave, zakuriti in kuriti je treba skladno z navodili proizvajalca ali vsaj splošnimi pravili kurjenja glede na izvedbo kurišča.
 5. Nikoli ne kurite odpadkov.

Nasveti za pravilno kurjenje lesa so navadno priložena kurilni napravi ob nakupu, dostopna pa so tudi na spletnih straneh proizvajalcev kurilnih naprav in združenj. Splošna navodila z naslovom Zgorevanje lesa v malih kurilnih napravah so dostopna na spletni strani Ministrstva za okolje in prostor, kjer so dostopne tudi druge informacije o dimnikarski dejavnosti. V smernici SZPV 407/12 pa je opredeljena požarna varnost pri načrtovanju, vgradnji in rabi kurilnih in dimovodnih naprav.

Kako prepoznati dimniški požar

Začetno fazo dimniškega požara prepoznate po intenzivnem izhajanju temnega oziroma temno rumenega dima iz dimnika, v intenzivni fazi gorenja oblog pa tudi po iskrah ali celo plamenu na ustju dimnika.

Zato dimniški požar najprej opazite zunaj stavbe, največkrat ga v tej fazi prvi opazijo sosedje ali mimoidoči. Pri intenzivnem gorenju oblog se v dimniku lahko pojavi tudi rahlo »bobnenje«. Debelejše obloge gorijo dlje časa in bolj intenzivno. Če ima dimnik manjšo toplotno upornost, so površinske temperature dimnika višje, zato lahko nastanejo razpoke in skoznje v prostore izhaja dim.

Kako ukrepati ob dimniškem požaru

Gasilska preventiva Dimniski pozar evakuacija
Ob nastanku dimniškega požara je potrebno obvestiti vse uporabnike prostorov.

Ob požaru takoj pokličite na številko 112 in sporočite nujne podatke. Dimniški požar lahko omejite tako, da zaprete ali vsaj omejite dovod zraka v kurilno napravo in s tem tudi v dimnik. Zapreti je treba tudi vse morebitne odprtine na dimniku, skozi katere lahko vanj prihaja zrak (npr. priključki na dimnik, dimniška vratca);

O nastanku dimniškega požara je treba takoj obvestiti vse uporabnike prostorov in stanovanj skozi katere poteka dimnik, nato pa tudi preostale uporabnike oziroma stanovalce stavbe;

Če je mogoče in to ne pomeni nevarnost za vašo varnost, je treba omogočiti dostop do dimnika po vsej višini, od njega odmakniti morebitne gorljive materiale in se pripraviti na gašenje začetnega požara okoli dimnika. Ta se lahko najprej pojavi na kritičnih točkah dimnika, kot je priključek na dimnik, iztočna in čistilna dimniška vratca, na prehodu skozi strope in streho, na morebitnih gorljivih oblogah in pohištvu ob dimniku ipd. Upoštevati je treba, da je temperatura gorenja saj in smol v dimniku lahko tudi višja kot 1000 °C.

GZ RIbnica DImniski pozar PGD Ribnica 5
Dimniškega požara ne gasimo z vodo zaradi visokih temperatur gorenja.

POMEMBNO: dimniškega požara ne gasite z vodo, ker se voda v dimniku upari in lahko poškoduje tako tistega, ki gasi, kot tudi dimnik. Ne odpirajte dimniških vratc, saj je velika nevarnost, da ogenj in dim izbruhneta v prostor. Dimniški požar naj omejijo in, če je treba, pogasijo gasilci. Gašenje dimniškega požara je zahtevno. Če ni večje nevarnosti za poškodbe dimnika in požar na stavbi, lahko zgorevanje oblog nadzoruje dimnikar, ki je sicer usposobljen za izžiganje gorljivih oblog v dimniku;

Nikoli ne vstopajte v zadimljene prostore, saj se lahko zastrupite z dimnimi plini, predvsem s CO, zaradi pomanjkanja kisika v zraku lahko pride do zadušitve.

Če ponovimo:

 1. Pokličemo center za obveščanje (112)
 2. Zapremo dovod zraka v kurišče (vrata kurišča, odprtine itd.).
 3. Obvestimo vse uporabnike prostorov.
 4. Umaknemo gorljive materiale od kurilne in dimovodne naprave ter čistilnih vratc, če je to varno
 5. Dimniškega požara nikoli ne gasimo z vodo, saj lahko pride do eksplozije.

Dejanja po dimniškem požaru

Ciscenje dimnika
Ogled pomankljivosti prepustimo strokovno usposobljenim izvajalcem

Ob dimniškem požaru je nujno potrebno obvestiti izbrano dimnikarsko družbo, da ugotovi in evidentira vzroke ter preveri pogoje za nadaljnje varno obratovanje naprav. Odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti prepustimo strokovno usposobljenim izvajalcem.

Dimnikarska služba temeljito pregledati in odstraniti morebitne nezgorele obloge.  Če dimnik ni odporen na izžiganje saj, je velika verjetnost, da je treba dimnik ali vsaj dimniško tuljavo zaradi temperaturnih preobremenitev obnoviti ali celo nadomestiti z novo.

Spremeniti je treba način kurjenja, ki je povzročil dimniški požar. Če to ni mogoče, je treba zagotoviti redno ali morda tudi pogostejše čiščenje dimnika.

Vir: www.sos112.si in gasilec.net

Fotografije: PGD Ribnica

Koristno za občane

Ko zagori adventni venček in novoletna smrekica

V adventnemu času si vsako leto pričaramo čarobno vzdušje. V tem času na mizi ne sme manjkati tudi adventni venček. [...]

Preberite več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.