Ko zagori adventni venček in novoletna smrekica

Pozar adventnega vencka

V adventnemu času si vsako leto pričaramo čarobno vzdušje. V tem času na mizi ne sme manjkati tudi adventni venček. To je čas, ko nas venček vsako nedeljo privabi k mizi, kjer vsakič prižgemo eno svečko več, dokler niso četrto nedeljo prižgane vse svečke. V vsakem domu pa se najde tudi novoletna smrekica z okraski in lučkami.

Ne smemo pozabiti tudi na nevarnost, ki preži zaradi vsega omenjenega. V prvi vrsti so lahko adventni venčki zelo nevarni, če imajo prižgane svečke brez nadzora. Velikokrat pozabimo na njih in takrat je lahko že prepozno. Pri tem se moramo spomniti tudi na domače živali, ki jih lahko imamo v notranjih prostorih. Zaradi sveč se lahko poškoduje hišni ljubljenček, lahko pa zagori tudi celotno stanovanje. Veliko stanovanj je zagorelo tudi zaradi lučk na novoletnih smrečicah. Biti moramo pozorni, da naravne smrekice večkrat zalijemo, da ne postanejo presuhe, saj je pri tem večja verjetnost vžiga.

V kolikor se vam zgodi, da v vaši prisotnosti zagori adventni venček ali novoletna smrekica, jo lahko v začetni fazi požara pogasite tudi sami. Pri venčku lahko uporabite vlažno krpo. Za gašenje smrekice je najbolje uporabiti gasilni aparat z ogljikovim dioksidom (CO2).

Zaradi boljše požarne varnosti, vam svetujemo, da imate gasilni aparat z ogljikovim dioksidom ali prahom v vsakem stanovanju. Ne smete pa pozabiti na redno pregledovanje vašega aparata. Možnost servisiranja in nakup gasilnih aparatov ponujamo tudi mi na gasilski zvezi Ribnica.

Oglejte si tudi nazoren videoposnetek gorenja adventnega venčka in učinkovitega gašenja.

Kako preprečiti, da adventni venček zagori?

Nekaj nasvetov, kako ravnati z venčki in smrekicami:

  • Venčki in smrekice naj stojijo najmanj en meter od peči, štedilnikov, luči, električnih radiatorjev, okenskih zaves in drugih gorljivih snovi, na primer omar.
  • Nikoli jih ne postavljamo ob edini izhod iz prostora;
  • Postavimo jih stabilno, da ne morejo prevrniti – to je še posebej pomembno, če imate doma hišne ljubljenčke;
  • Adventni venčki naj bodo na negorljivi podlagi, namesto svečk je varneje, če uporabljate lučke na baterije;
  • Če uporabljate svečke, jih redno menjavajte, preden pogorijo do dna;
  • Morebitne svečke naj bodo v negorljivih podstavkih (na primer steklenih), ki naj bodo tako visoki, da plamen ne more zajeti zelenja ali okrasja v bližini;
  • Venček iz naravnega materiala pred prižiganjem sveč zmočite z vodno prho.
  • Svečke ali lučke na adventnem venčku oziroma smrečici naj gorijo le, če ste v bližini.

Vesele in varne božične praznike ter srečno novo leto 2022.

Koristno za občane

Kako preprečiti dimniški požar

Kurilna sezona, med katero se poveča število dimniških požarov, se je že dobro začela. Želimo postreči z nekaterimi napotki, kako preprečevati dimniške požare in kako ukrepati, če do njega vendarle pride. [...]

Preberite več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.