Kviz gasilske mladine GZ Ribnica 2024

Kviz gasilske mladine 2024 GZ Ribnica 162

V soboto, 2.3.2024, smo v OŠ in športni dvorani Sodražica izvedli že 17. kviz gasilske mladine na nivoju GZ Ribnica. Tokrat se je kviza udeležilo 42 ekip v kategoriji pionirjev, 39 v kategoriji mladincev in 6 v kategoriji pripravnikov, torej skupaj kar 87 ekip – trojk + mentor.

Na kvizu se mladi gasilci pomerijo v praktičnih veščinah in v gasilskem znanju, ki ima še dodatno težo, ker gre vendarle za kviz. Preverja se znanje iz prve pomoči, zgodovine gasilstva, oznakah v gasilstvu, požarne preventive, gasilske opreme in še o marsičem povezanim z gasilstvom.

Na koncu so se v zelo hudi konkurenci med pionirji najbolje odrezale naslednje ekipe:

 1. Kviz gasilske mladine GZ Ribnica
  Prejemniki medalj med pionirji

  mesto DOLENJI LAZI 1 (ALJAŽ, MIHA, ANŽE)

 2. mesto RIBNICA 3 (ŠPELA, NIKA, NEŽA)
 3. mesto DOLENJI LAZI 4 (JONA, ANA, KELLY)
 4. mesto SUŠJE 5 (NINA, AMADEJA, ANA)
Kviz gasilske mladine GZ Ribnica - Prejemniki medalj med Mladinci
Prejemniki medalj med Mladinci

Med mladinci so bile najboljše ekipe:

 1. mesto SVETI GREGOR 8 (HANA, MATEJ, DOROTEJA)
 2. mesto DOLENJI LAZI 10 (MIJA, DORA, NEŽA)
 3. mesto SVETI GREGOR 6 (KRISTJAN, VID, ANŽE)
 4. mesto VELIKE POLJANE 4 (ULA, TIA, SAMO)
Kviz gasilske mladine GZ Ribnica - Prejemniki medalj med Pripravniki
Prejemniki medalj med Pripravniki

Med pripravniki so bile najboljše spodnje tri ekipe:

 1. mesto SVETI GREGOR 9 (DAVID, TIMOTEJ, TILEN)
 2. mesto VELIKE POLJANE 5 (MANCA, LARA, KATARINA)
 3. mesto JURJEVICA 7 (MAŠA, TARA, MAŠA)

Najboljše ekipe so prejele medalje in pokale ter možnost nastopanja na regijskem kvizu (v kategoriji pionirjev in mladincev prve štiri), ki bo 16.3.2024 v Loškem Potoku. Poleg tega so ekipe prejele tudi praktične nagrade, za kar se zahvaljujemo Zavarovalnici Triglav, predstavništvo Ribnica. Za uporabo prostorov se zahvaljujemo Osnovni šoli Sodražica ter občini Sodražica in občini Ribnica, ki sofinancirata gasilsko dejavnost in omogočata vse take in podobne dogodke. Velika zahvala gre tudi vsem sodnikom in tehničnemu osebju, ki je poskrbelo za organizacijo dogodka. Najbolj se pa moramo zahvaliti vsem mentorjem, ki namenjajo ogromno svojega časa za vzgojo in učenje gasilske mladine povsem brezplačno. Pogosto se jih kar pozabi, čeprav so prav oni glavni prenašalci znanja na otroke.

Na koncu čestitam prav vsem tekmovalcem, ki so se pripravili in udeležili gasilskega kviza. Tudi če zaradi izmuzljive športne sreče niso prišli na prva mesta, so se marsikaj naučili in lepo zabavali na tem čedalje bolj obiskanemu dogodku. Glede na število ekip mislim, da se nam v GZ Ribnica ni potrebno bati za gasilsko prihodnost, saj veliko tekmovalcev na kvizu na koncu pogosto konča v operativnih enotah v naših društvih in skrbi za pomoč ljudem v stiski. Prav pridobivanje novih kadrov je eden od glavnih razlogov za organizacijo takih tekmovanj, čeprav se na prvi pogled zdi, da gre samo za zabavo otrok in nima nove veze z operativnim gasilstvom.

Jože Andolšek, predsednik GZ Ribnica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.