Novi sodniki gasilskih športnih tekmovalnih disciplin

Tecaj za sodnika gasilsko sportnih tekmovalnih disciplin 2023 GZ Ribnica 5

V mesecu septembru in oktobru 2023 smo v Gasilski zvezi Ribnica zopet uspešno izpeljali tečaj za sodnike gasilskih in gasilsko športnih tekmovalnih disciplin (v nadaljevanju GŠTD). Tečaj je potekal na lokaciji prostovoljnega gasilskega društva Nemška vas. Iz GZR je tečaj obiskovalo 14 tečajnikov, ostala mesta so zapolnili člani gasilskih organizacij sosednjih gasilskih zvez (GZ Kočevje, GZ Loški Potok, GZ Velike Lašče in GZ Ig).

Vaja z motorno brizgalno
Vaja z motorno brizgalno

Tečaj  za sodnika GŠTD velja v gasilstvu za enega bolj zahtevnih dopolnilnih tečajev specialnosti, saj je teoretično in praktično zelo obsežen. Za pristop k izpitu se zahteva 100 % prisotnost na vseh predavanjih in praktičnih vajah. Zaključni del izpita poteka najprej kot praktična vaja – kat. člani/članice – vaja z motorno brizgalno (v nadaljevanju: MB), kjer posamezni tečajniki najprej žrebajo svojo funkcijo tekmovalca pri omenjeni vaji (desetar, strojnik, sel, napadalec 1, napadalec 2, vodar 1, vodar 2, cevar 1 ali cevar 2). Po žrebu si vsak tekmovalec nadene tekmovalno opremo (tekmovalna funkcijska oznaka, gasilska tekmovalna čelada, gasilski pas) in postavi na mesto, ki mu je dodeljeno po žrebu. Od tu dalje se pod budnim očesom komisije za tekmovanja ocenjuje vsak korak in kretnja tečajnika. Praktični del vaje z MB mora tečajnik v svoji vlogi izpeljati brez napak, saj je to pogoj za pristop k pisnemu delu izpita.

Pri pisnem delu izpita tečajniki prejmejo izpitne pole s 140 vprašanji. Na voljo imajo eno uro časa, da jih čim uspešneje rešijo. Zahtevano znanje posameznika na pisnem delu izpita je vsaj 90 %, kar pomeni osnovnošolsko oceno 5. Komisijo so sestavljali sodniki z dolgoletnimi izkušnjami, med njimi je bil tudi novi poveljnik gasilske zveze Slovenije, Zvonko Glažar.

zahtevano znanje na pisnem delu je vsaj 90%
zahtevano znanje na pisnem delu je vsaj 90%

Tečaj je uspešno zaključilo 21 tečajnikov, kar pomeni skoraj 96 % uspešnost. Tovrstne uspešnosti še ni bilo v celotni zgodovini tečajev za sodnika gasilskih in gasilsko športnih tekmovalnih disciplin v Sloveniji.

Z že drugim tečajem za sodnika GŠTD v zadnjih treh letih smo v GZ Ribnica dokončno zapolnili primanjkljaj sodnikov iz preteklih let. Sedaj imamo preko 40 sodnikov, ki bodo pripomogli h kvalitetni izpeljavi gasilskih tekmovanj.

Naše poslanstvo je tudi prenašanje znanja ostalim članom v naših vrstah, predvsem mlajšim gasilcem in gasilkam, saj tako zagotavljamo uspešnejše gasilsko delovanje. Tako si lahko v naslednjih letih obetamo še vidnejše rezultate naših gasilk in gasilcev tako na regijskih kot državnih tekmovanjih.

Žiga Lovšin
Pomočnik poveljnika GZR za tekmovanja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.