Deževje in poplave avgust 2023

Napoved visokih vodostajev ARSO 5.8.2023

❗🌧❗Ob 6:25 dne 4. 8. 2023 je bil aktiviran Državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah.

Na našem koncu razmere trenutno niso tako katastrofalne kot drugod po državi, a previdnost ni odveč.

Enote GZ Ribnica so v pripravljenosti za posredovanje v regiji ali širše.

Na poplave se lahko pripravite

Ne podcenjujte moči vode. Bodite pripravljeni, da boste ob poplavi lahko hitro ukrepali.

Preberite napotke

Obvestila

🔴ARSO 7.8. 08:00

Hidrološke razmere se tudi v Pomurju, Podravju in ob reki Krki postopno umirjajo.
Za naše območje velja rumena stopnja nevarnosti – razlivanje.

🔴 GZ Ribnica 6.8. 9:00 

Po dopoldanskem zatišju nas bo zgodaj popoldne od severozahoda dosegla nevihtna linija z lokalnimi kratkotrajnimi nalivi ter močnejšimi sunki vetra severnih in zahodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 22, na Primorskem okoli 25 °C.
 Za naše območje velja oranžna stopnja nevarnosti – poplave.

🔴 ARSO 6.8. 7:30 

Na pomoč pri sanaciji naplavin in prečrpavanju vode je v nedeljo ponovno odšel konvoj gasilskih vozil iz GZ Ribnica. 34 gasilcev je z 7 vozili odšlo v Mengeš, dva pa sta v Slovenj Gradcu z gasilsko cisterno dovažala pitno vodo. Na tokratno rotacijo so odšli PGD Ribnica, PGD Sušje, PGD Velike Poljane, PGD Grčarice, PGD Prigorica in PGD Goriča vas.

Napoved ARSO - 4.8.2023 21:30
Napoved ARSO – 4.8.2023 21:30

🔴ARSO 5.8. 08:00

Veliko rek v osrednji, severni in vzhodni Sloveniji še vedno poplavlja. Sava poplavlja v večjem obsegu, v spodnjem toku bo dosegla največji pretok v naslednjih urah. Drava je v zgornjem toku ustaljena, v spodnjem toku pa se njeno naraščanje umirja. Mura v Gornji Radgoni se bo v prihodnjih urah ustalila pri okoli 1400 m3/s.

Reke, ki so včeraj poplavljale na širših območjih, upadajo, vendar zaradi padavin počasneje kot običajno in z vmesnimi manjšimi porasti. Podoben trend upadanja bo tudi danes čez dan. Naraščajo reke v južni Sloveniji, posamezne se razlivajo ob strugah. Danes bodo še naraščale. Krka bo močneje narasla in poplavljala na območjih pogostih poplav.

V nedeljo se bodo hidrološke razmere v večjem delu države umirjale. Krka bo še naraščala, prehodno lahko ponovno nekoliko narastejo predvsem reke na jugu in vzhodu države.

🔴 GZ Ribnica 4.8. 20:00 

V okviru regije Ljubljana II, je na pomoč pri sanaciji naplavin in prečrpavanju vode odšel konvoj gasilskih vozil. Iz GZ Ribnica so odšli PGD Bukovica, PGD Gora in PGD Zamostec.

🔴 Štab civilne zaščite Občina ribnica 4.8. 12:50

Civilna zaščita Občine Ribnica obvešča občane Občine Ribnica, da v primeru potrebe po gasilskih intervencijah zaradi preobremenjenosti klicne številke 112, kličejo direktno telefonsko številko

  • PGD Ribnica 070 647 207
  • Občinski poveljnik občine Sodražica 031 428 879 

Telefonska številka je na voljo tudi za vse informacije o možnosti pridobitve protipoplavnih vreč.

🔴ARSO 4.8. 11:30

V naslednjih 24 urah v večjem delu države pričakujemo še od 40 do 80 mm dežja, krajevno predvsem v južni in jugovzhodni Sloveniji od 100 do 150 mm, zato smo rdeče obarvali tudi jugovzhodni del Slovenije.

🔴ARSO 4.8. 11:00

Danes 4.8.2023 čez dan in ponoči bodo hitro naraščale reke v porečjih Savinje, Drave, Mure, Krke in Kolpe ter Sava v srednjem in spodnjem toku. Zlasti v južni in jugovzhodni Sloveniji bo danes še verjetno silovito naraščanje in poplavljanje hudourniških vodotokov. Predvsem zvečer in v noči na soboto bodo reke na tem širšem območju poplavljale v večjem obsegu.

Kje spremljati stanje vremena in vodostajov:

🔗 https://www.arso.gov.si/vode/napovedi/
🔗 https://www.arso.gov.si/vode/podatki/amp

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.