Regijski kviz gasilske mladine v OŠ in športni dvorani Sodražica

Kviz gasilske mladine Regija lj II GZ Ribnica 5

V soboto, 18. marca 2023, se je na regijskem kvizu gasilske mladine v OŠ Sodražica zbralo 48 ekip s po tremi tekmovalci, možno rezervo in mentorjem, kar številčno pomeni okoli 200 mladih gasilcev in mentorjev. Za samo izvedbo je skrbelo 30 sodnikov ter 10 redarjev.

Po prijavah na komisiji A, kjer se preveri ustrezna starost tekmovalcev in sam prijavni list, so se tekmovalci odpravili v športno dvorano na jutranji zbor in otvoritev tekmovanja. Nekaj besed za uvodni nagovor so povedali regijski predsednik komisije za mladino Marko Katern, ravnateljica OŠ Sodražica Majda Kovačič Cimperman poveljnik GZ Ribnica Janez Puželj in predsednik GZ Ribnica Jože Andolšek.

Po jutranjem zboru so se vse ekipe iz kategorije pionirjev in pripravnikov odpravile v 3 učilnice na teoretični del. Na preverjanju so imeli najprej test DRŽI – NE DRŽI iz splošnega gasilskega znanja, nato so imeli vprašanja z obkroževanjem iz tematike prve pomoči. Sledil je za večino najtežji test iz požarne preventive, kjer so morali poiskati rešitve za več tipov vprašanj. Na koncu so imeli še test POIŠČI BESEDE in KRIŽANKA, kjer so morali poiskati besede iz gasilske tematike na takšen ali drugačen način.

Medtem so se ekipe iz kategorije mladincev lotile praktičnega dela, ki je bil sestavljen iz dveh točk: čim hitrejša štafetna izvedba treh predpisanih vozlov in vaje iz gasilske spretnosti, kjer vsak tekmovalec štafetno opravi svojo nalogo na svoji progi.

Za čakanje pred in po opravljenih nalogah so imele vse ekipe na razpolago več razredov/čakalnic, lahko pa so se odpravili v telovadnico, kjer so potekale animacije pod vodstvom animatorjev, da jim je čas minil kot bi mignil.

Po teoretičnem testiranju pionirjev in pripravnikov so se ti odpravili na praktične vaje, mladinci pa so se lotili teoretičnih nalog. Tako rekoč so se zamenjali. Okoli 11.30 se je zaključilo preverjanje, potem pa je bilo potrebno še oceniti teste in vnesti rezultate v program za obračun, za kar skrbi komisija B. Ob 12:30 so tekmovalci z velikimi pričakovanji dočakali rezultate. Vse navzoče sta postrojila predsednik komisije za mladino na regiji Ljubljana 2, Marko Katern, ki je bil vodja tekmovanja, in poveljnik GZ Ribnica Janez Puželj, ki je bil predsednik tekmovalnega odbora. Nato je najprej nekaj besed povedal župan občine Sodražica, Blaž Milavec, in podžupan občine Ribnica, Vojko Štanfelj. Poročilo o delu komisije B je podala Anja Klinc, med drugim tudi, da smo prejeli 3 pritožbe, od katerih so bile vse zavrnjene. Vsaka ekipa je prejela priznanje, natisnjeno samo za to priložnost, najboljše tri ekipe v vsaki kategoriji so v domače gasilske domove odnesle tudi pokal in medalje. Vse skupaj je ovekovečil naš uradni fotograf, Miha Jeriha.

Na koncu so se v hudi konkurenci (pionirji – 18 ekip, mladinci – 18 ekip, pripravniki 12 ekip) in z majhnimi razlikami po točkah na prva tri mesta v vsaki kategoriji uvrstile naslednje ekipe:

PIONIRJI

  1. DOLENJI LAZI 1, GZ RIBNICA – LINA, ITA JULIJA, TINKARA
  2. RETJE 1, GZ LOŠKI POTOK – MONIKA, ŽIGA, FILIP
  3. ZAGORICA 1, GZ DOBREPOLJE – ELA, NIKA, NEJC

MLADINCI

  1. DOLGA VAS 1, GZ KOČEVJE – JAKA, IVA, LUČKA
  2. VELIKA LOKA, GZ GROSUPLJE – NIKA, IZA, BRINA
  3. ZAGORICA 2, GZ DOBREPOLJE – NASTJA, MARUŠA, PATRICIJA

PRIPRAVNIKI

  1. SVETI GREOR 3, GZ RIBNICA – MANCA, IZA, JULIJA
  2. SVETI GREGOR 4, GZ RIBNICA – DAVID, ROK, JERCA
  3. ZDENSKA VAS, GZ DOBREPOLJE – TJAŠA, VERONIKA, MAŠA

Celotni rezultati

Tudi naše ostale ekipe, ki niso prišle na prva tri mesta, so se solidno odrezale. Ekipa pionirjev s Svetega Gregorja je bila 5. in Nemška vas 16. Pri mladincih je bila ekipa mladincev iz Dolenjih Lazev 6., ekipa z Velikih Poljan 9. in ekipa s Svetega Gregorja 10. Pri pripravnikih pa je bila ekipa z Velikih Poljan 9.

Prvi dve ekipi iz vsake kategorije se uvrstijo na državno tekmovanje, ki bo v soboto, 15. aprila, v Grosuplju. Vsem ekipam čestitamo in jim želimo veliko tekmovalne sreče naprej na državnem kvizu.

Za organizacijo, pomoč in podporo se mladinska komisija GZ Ribnica zahvaljuje vsem sodnikom, ki so se odzvali povabilu, gasilskemu sektorju Sodražica, gostitelju dogodka, tehničnemu osebju ter občini Sodražica in OŠ Sodražica za brezplačen najem dvorane in šole. Nenazadnje pa se zahvaljujemo predvsem vsem mentorjem in gasilskemu podmladku, saj brez njih tekmovanja ne bi bilo.

Še enkrat več se je pokazalo, da smo v naši zvezi pred leti pravilno začrtali program za mladino, saj so iz naše zveze uvrščene na državni kviz kar 3 ekipe od 6 iz regije Ljubljana 2. Regija obsega poleg naše
zveze še 5 ostalih gasilskih zvez.

Jože Andolšek,
predsednik GZ Ribnica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.