Posvet mentorjev gasilske mladine 2023

Posvet mentorjev mladine GZS 2023 4

Mladinski svet Gasilske zveze Slovenije že vrsto let organizira dvodnevni posvet mentorjev gasilske mladine. Tudi letošnji je potekal v Termah Zreče, in sicer v petek, 20. 1. 2023 in soboto, 21. 1. 2023. Posveta se je udeležilo 137 mentorjev gasilske mladine iz celotne Slovenije. Gasilsko zvezo Ribnica sva zastopala Lucija Petrič in Miha Krajec.

Posvet se je pričel z uvodnim pozdravom predsednice Mladinskega sveta Gasilske zveze Slovenije Renate Rupreht, nadaljeval pa se je s predavanjem o največjem požaru v zgodovini samostojne Slovenije. Marko Adamič, poveljnik Obalno – kraške regije, je predstavil kako je potekalo gašenje požara na Krasu. Sledili sta še delavnici Svet v igri in Moja karierna pot. Spomnili smo se, kaj smo si kot otrok želeli postati in kako lahko mentorji vplivamo na karierno pot mladih. Po večerji pa je bil na vrsti družabni večer, ki je bil letos v organizaciji Belokranjske regije.

Naslednji dan se je začel s predavanjem mag. Janeza Kramarja. Vodja Reševalne postaje UKC Ljubljana je predstavil njihovo delovanje do sedaj in kakšne načrte imajo za prihodnost. Nato sta se pridružila predsednik GZS Janko Cerkvenik in poveljnik GZS Franci Petek. Predstavila sta aktualnosti v gasilski organizaciji ter odgovorila na različna vprašanja mentorjev. Zopet so sledile delavnice. Na delavnici Coaching 1 na 1 z mladimi smo spoznali kako lahko pristopimo do mladih in jim pomagamo v njihovih težkih situacijah. Kako kot mentor poskrbeti zase smo spoznali na naslednji delavnici. Preobremenjen človek lahko hitro pride do izgorelosti, zato je pomembno, da se delo in obveznosti porazdelijo. Za zaključek pa smo se pogovarjali o delu s skupino mladih in težje obvladljivimi člani.

Na posvetu smo izvedeli veliko novih koristih stvari, katere bomo lahko uporabili pri nadaljnjem delu z mladino.

Lucija Petrič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.