Regijsko tekmovanje iz orientacije – Ljubljana II, 2022

Regijsko tekmovanje iz orientacije Sv. Gregor Regija LJ II 3

Po nekaj letih zatišja smo se v GZ Ribnica zopet znašli pred izzivom organizacije regijskega tekmovanje v orientaciji. Po uspešno izvedenem tekmovanju na nivoju GZ Ribnica, ki je bilo v Žimaricah in se ga je udeležilo rekordnih 91 ekip smo najprej poiskali društvo, ki bi bilo pripravljeno gostiti tekmovanje na regijskem nivoju. Na srečo so kmalu veliko zanimanja pokazali v PGD Sveti Gregor, ki imajo za tako tekmovanje tudi nadvse primeren teren.

Vloga organizatorja, ki je bila GZ Ribnica, pa tudi gostitelja, ki je bilo društvo, pa ni tako enostavna, kot se zdi na prvi pogled. Pri organizaciji tekmovanja je potrebno poskrbeti za pripravo treh primernih prog v dolžini 2, 3 in 5 km odvisno do kategorije. Potem je potrebno smiselno razporediti točke, ki jih morajo tekmovalci najti in na njih opraviti vnaprej določeno nalogo. Poskrbeti je treba za izdelavo ustreznih kart, kjer je potrebno vrisati vse nevrisane gozdne poti, da imajo tekmovalci verodostojno preslikano stanje v naravi tudi na karto. Dalje je treba poskrbeti za prehrano in pijačo za več kot 300 ljudi, za začetni in končni postroj, za ozvočenje in še bi lahko naštevali.

Iz regije Ljubljana 2 so morali priskrbeti 40 sodnikov, od katerih je bil kar velik delež iz naše zveze, PGD Sveti Gregor pa je priskrbelo 15 podpornih delavcev, ki so skrbeli za delitev hrane, prometno varnost in delanje reda ter nasploh bili podpora sodnikom.

Po kar nekaj sestankih in ogledih terena je prišel dan tekmovanja, ki je bil v soboto, 18.6.2022. Zjutraj ob 6:00 so imeli zbor člani PGD Sveti Gregor, ki so do konca postavili točke za sodnike. Sodniški zbor je bil ob 7:30, ko so imeli še sestanek z zadnjimi napotki, nato smo pa le še razdelili sodniške oznake in naredili skupni postroj s prvimi ekipami za dvig gasilske zastave. Vse prisotne je pozdravil predsednik regijske komisije za mladino Marko Katern, regijski poveljnik Borut Lončarevič, nekaj besed pa je povedal še predsednik GZ Ribnica Jože Andolšek.

Nato pa se je začelo zares, ko se je po časovnici začelo tekmovanje v 6 kategorijah med 58 ekipami iz cele regije. Po razburljivem dogajanju, ko so se nekatere ekipe tudi izgubile smo na koncu dobili končne rezultate in naredili končni postroj in razglasitev rezultatov ter podelitev medalj in pokalov vsem najboljšim. Na koncu se nam je pridružil še predsednik regije Uroš Gačnik, domači predsednik Vinko Levstek in sodraški podžupan Andrej Pogorelc. Vsak je povedal nekaj spodbudnih besed ter podelil nekaj priznanj in pokalov.

Končni vrstni red je bil zelo ugoden tudi za ekipe iz naše zveze, saj smo dobili kar 6 pokalov in 4 ekipe uvrščene na državno tekmovanje ki bo jeseni v GZ Ig.

Najbolje so se odrezale pionirke iz PGD Dolenji Lazi in pripravniki iz PGD Velike Poljane, ki so bili prvi vsak v svoji kategoriji. Odlično drugo mesto so dosegli tudi mladinci iz PGD Sveti Gregor in pripravnice iz PGD Prigorica, pokal za tretje mesto pa so prejeli pionirji in mladinci iz PGD Sveti Gregor.

Na tekmovanju smo prejeli tudi nekaj pritožb, ki pa so bile v večini brez tehtnih argumentov in so bile v večini zavrnjene. Ugotovili smo, da marsikatera ekipa ne zna sploh brati topološke karte in se orientirati na  terenu. To je žal posledica korone, ko se z mladino ni ukvarjalo toliko, kot bi se moralo, potem je pa najlažje svoje neznanje skrivati za pritožbami, da so bile točke preveč skrite in da karta ni bila ustrezna. Seveda je velika večina ekip prišla brez problemov do cilja, ko so našli vse točke z enako karto.

Na koncu lahko zaključimo, da sta se tako GZ Ribnica kot PGD Sveti Gregor odlično izkazala pri izvrstni organizaciji tega logistično zahtevnega dogodka, ki se v naši zvezi zgodi le na vsakih 6 let. Še enkrat se zahvaljujem PGD Sveti Gregor za vso pomoč pri izvedbi tekmovanja, še posebej Andreji, Luciji in Stanku, ki so res dali vse od sebe za uspešno izvedbo. Poskrbeli so celo za zelo lep logotip tekmovanja in izdelavo brošk z logotipom, ki se jih je razdelilo vsem udeležencem.

Po rezultatih je bila naša zveza zopet najbolj uspešna kot je bila že na regijskem gasilskem kvizu spomladi. Vse to nam daje motivacijo, da še naprej nadaljujemo s programom sistemskega dela z mladino, ki ga vodi komisija za mladino na GZ Ribnica in seveda vsi mentorji po društvih. V GZ Ribnica že nekaj let namenjamo precejšnja finančna sredstva za delo z mladino. Veseli smo, da se nam ves trud in vložek vrača v obliki odličnih rezultatov ter da se večina društev uspešno pomlajuje in s tem dviga tudi nivo operativnega znanja. Glavni cilj vsega je, da se naši občani počutijo varne, saj vedo, da ob takšni gasilski organizaciji v stiski nikoli ne bodo sami.

Objavljeni so rezultati tekmovanja.

Foto: PGD Sveti Gregor

Jože Andolšek, predsednik GZ Ribnica

2 misli na “Regijsko tekmovanje iz orientacije – Ljubljana II, 2022

  1. Aleš Movrin pravi:

    Živjo
    Sem mentor iz PGD Šalka vas in me zanima kdaj dobimo rezultete orentacije iz Svetega Gregorja? oz. kje se jih lahko najde.
    Hvala

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.