Posvet članic Ljubljana II 2022

Posvet clanic regije Ljubljana II GZ Ribnica 18

Regijski srečanje članic se je zopet dogajalo v Ribnici, kjer se je pred leti tudi začelo. Kaj je sploh namen regijskega srečanja članic? Osnovni namen je druženje in izmenjava izkušenj med gasilskimi članicami iz cele regije Ljubljana 2 in spodbuda za dvig deleža žensk v gasilskih vrstah.

Pobudnica regijskega srečanja članic regije Ljubljana 2 je bila že pred leti Elizabeta Čampa, ki je bila najprej predsednica komisije za članice v GZ Ribnica, nato na regiji in nato še nekaj časa na državnem nivoju. Iz začetnega števila nekaj 10 članic, ki so se udeležile prvih srečanj je do letos to število  naraslo že na več kot 160, kot je bilo število udeleženk v Ribnici.

Posvet clanic regije Ljubljana II GZ Ribnica 3Zbor je bil v petek, 10.6.2022, ob 17.00 v sončnem popoldnevu pri rokodelskem centru, kjer jih je pozdravil ribniški župan Samo Pogorelc, predsednik GZ Ribnica Jože Andolšek in predsednica komisije za članice v GZ Ribnica Jana Petek Volčanšek.

Nato so se članice razdelile na tri skupine. Najprej so odšle v ribniško cerkev, kjer jim je cerkev in njen ponos – zvonika, ki ju je zasnoval naš slavni arhitekt Jože Plečnik, predstavil ribniški župnik in arhidiakon mag. Anton Berčan, za kar se mu najlepše zahvaljujemo. Sledil je ogled razstav Boj zoper čarovniško zalego v gradu in Suhorobarstvo in lončarstvo v Rokodelskem centru ter ogled filma o Ignaciju Merharju s predstavitvijo zasebne zbirke gasilskih našitkov in gasilskih odlikovanj poveljnika zveze Janeza Pužlja, ravno tako v Rokodelskem centru. Za brezplačne oglede in možnost brezplačne uporabe dvorišča se zahvaljujemo Rokodelskemu centru Ribnica.

Posvet clanic regije Ljubljana II GZ Ribnica 8Na koncu so članice imele še prikaz gašenja zagorele maščobe v kuhinji ter predstavitev novega tehnično reševalnega vozila PGD Ribnica z možnostjo testne vožnje v košari, da so videle Ribnico tudi s ptičje perspektive. Zahvala gre operativni enoti Ribnica za njihov čas, še posebej strojnikom, ki so imeli kar nekaj dela.

Po koncu ogledov je sledilo družabno srečanje z ansamblom Kvinta pod šotorom in na prireditvenem prostoru sobotne veselice PGD Ribnica. Za prometno varnost, peko in strežbo pijače je tokrat v celoti poskrbel moški del gasilcev, po 1 ali 2 skoraj iz vsakega društva v zvezi. Zahvala gre vsem delavcem, ki so se odlično odrezali, kljub temu da so bili zbrani z vseh vetrov. Hvala tudi vsem našim članicam za okusno pecivo, ki je vsem še dodatno polepšalo že tako lep dan.

Vsaka članica je na prireditvi dobila spominsko darilce – rdečo bandano, porcijo čevapčičev in brezplačno pijačo ter nenazadnje izmenjavo izkušenj za delo v gasilstvu in druženje z ostalimi gasilkami iz cele regije.

Veseli smo, da smo lahko končno izvedli regijsko srečanje članic, ki bi moralo biti že leta 2020, pa nam je korona prestavila načrte za dve leti. Članice so bile zelo zadovoljne s prireditvijo, saj so s seboj odnesle lep spomin na druženje v Ribnici, gasilci iz GZ Ribnica se pa nismo izneverili znani ribniški gostoljubnosti. Posebna zahvala za koordinacijo na prireditvi pa gre Jani Petek Volčanšek, predsednici komisije za članice v naši zvezi.

Foto: Andreja Petrič Primožič

Jože Andolšek, predsednik GZ Ribnica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Required fields are marked *

Ta spletna stran uporablja orodje Akismet za zmanjševanje neželjenih komentarjev. Preberite si, kako so vaši podatki ob oddaji komentarja procesirani.