Travniški požar Brezje 28. 3. 2022

Pozar Brezje 28.03.2022 GZ Ribnica 9 1

V ponedeljek, 28.3.2022 smo bili ob 14.32 uri preko pozivnikov obveščeni o travniškem požaru na Brezju, to je med Ugarjem in Nemško vasjo. Zaradi obsega požara smo bili hkrati alarmirani gasilci PGD Ribnica in Nemška vas. V petih minutah smo izvozili z GVC 16/25 ter sedem člansko posadko.

Pozar Brezje 28.03.2022 GZ Ribnica 2Kmalu zatem je sledil še izvoz GVC 24/50 ter HTRV-1. Ob prihodu na kraj smo se razdelili v dve skupini. Gorelo je grmovje in trava, ognjeni zublji pa so švigali proti nebu. Zaradi močnega vetra se je požar izjemno hitro širil. Z obema skupinama smo pričeli ogenj »potiskati« proti potoku Sajevec. Ker je bil teren zelo težko prehoden zaradi gostega trnja in grmičevja, smo se poveljujoči posvetovali in se odločili za prestrezanje požara na bolj dostopnem terenu. Pričeli smo z žaganjem grmičevja ter zalivanjem terena v širini 4 metre ter dolžini 50 metrov. Ko so nas ognjeni zublji dosegli, smo jih tako lažje in uspešneje zaustavili. Požar je bil tako omejen iz treh strani. Zaradi velike porabe vode je bilo sočasno z gašenjem odrejena tudi priprava vode za napajanje cistern. Napajali smo se iz hidranta ob gasilskem domu v Nemški vasi.

Okoli 16.30 je približno 500 metrov od požara neznana oseba podtaknila ogenj v podrast. Ogenj se je zaradi spremembe vetra pričel močno širiti v nasprotno smer, zato sem preko pristojnega regijskega centra zaprosil za aktivacijo gasilcev iz Goriče vasi ter ob 16.50 še PGD Otavice in Bukovica za podporo pri gašenju ter za zamenjavo izčrpanih gasilcev. S skupnimi močmi nam je uspelo požar ukrotiti s treh strani. Za gašenje smo porabili večje količine vode, gasili smo tako z nizkotlačnimi kot tudi z visokotlačnimi cevmi. Požar je bil ukročen in pogašen ob 18:30 uri.

Pozar Brezje 28.03.2022 GZ Ribnica 4 1
Foto: Luka Ileršič

S pomočjo občana smo z dronom preleteli območje ter ocenili pogoreno območje na 8 hektarov. Sledilo je pospravljanje in grobo čiščenje opreme ter analiza in postroj vseh gasilcev pred gasilskim domom v Nemški vasi. Intervencija je bila zaključena ob 20.30. Ob prihodu v orodišče smo dokončno očistili uporabljeno opremo ter oprali vozila. Na intervenciji je sodelovalo vseh 5 društev iz sektorja Ribnica s skupno 30 gasilci, 7 vozil s priklopniki ter traktor.

Vodja intervencije,
Zorc Matej, tajnik PGD Ribnica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.