Novo vozilo TRV-2D v PGD Ribnica

TRV 2D PGD Ribnica Gasilska zveza Ribnica 7

15.5.2018 je bil datum ko se je prvič sestala komisija za nabavo novega vozila TRV-2D. To je bil prelomni dan za PGD Ribnica, na ta dan smo namreč začrtali plan nakupa novega vozila. Sledilo je ogromno sestankov in usklajevanj tako na društveni ravni kot tudi na relacijo med društvom in Občino Ribnica. Potrebno je bilo najti skupen jezik. Naj povem, da ideja o tehničnem vozilu z dvigalom sega še leta nazaj. Prve pogovore o novem vozilu smo v društvu namreč imeli že leta 2014. Takrat so vse to bile želje, ki pa so rastle in novi župan je našim željam prisluhnil ter projekt podprl. Nakup vozila za društvo predstavlja ogromen strošek in brez pomoči Občine bi takšen nakup bil še danes v oblakih. Ocenjena vrednost investicije je bila okoli 400.000€. Občina je namreč za nakup vozila neposredno prispevala slabo polovico vseh potrebnih sredstev. Drugo polovico sredstev smo prispevali sami ob pomoči donacij podjetji, s pomočjo donacij občanov ter tudi iz sredstev, ki jih prejmemo od države za posredovanja ob prometnih nesrečah in nesrečah z nevarno snovjo in seveda z lastnimi sredstvi. Finančna konstrukcija je tako bila zaprta in maja 2020 smo objavili javno naročilo za nakup novega vozila.

TRV 2D PGD Ribnica Gasilska zveza Ribnica 6Na objavljeni razpis se je prijavilo podjetje Bijol d.o.o. ter nam poslalo ponudbo v treh sklopih – podvozje, dvigalo ter nadgradnja. Ponudba je bila sprejemljiva in v avgustu istega leta smo slavnostno podpisali pogodbo za dobavo. Rok za izvedbo je bil takrat nastavljen na april 2022. Sledilo je nekaj sestankov in usklajevanj in že smo prejeli prvi del – to je podvozje proizvajalca MAN. Drugi del – montaža dvigala je sledila v Vuzenici v mesecu aprilu. Končna nadgradnja in gasilski izgled pa se je pričel avgusta istega leta v podjetju Rosenbauer v Gornji Radgoni. S podjetjem smo na sestankih za vsako postavko opreme dorekli mesto v vozilu in vozilo je bilo dokončano v decembru. Sledilo je še dokončno kalibriranje dvigala v Vuzenici in dokončanje še zadnjih malenkosti.

Končno je prišel težko pričakovani dan. V petek, 7.1.2022 smo namreč v Ribnico pripeljali naš ponos, naš novi kamion. Veliko tehnično vozilo z dvigalom je namreč na ta dan okoli 18. ure prvič zapeljalo skozi Ribnico ter doživelo pravi mali sprejem. Številni občani kot tudi operativci in drugi člani PGD Ribnica v spremstvu župana g. Sama Pogorelca so namreč vozilo pričakali s špalirjem in ognjemetom pred gasilskim domom v Ribnici.

Kot je že bilo omenjeno je novo tehnično reševalno vozilo sestavljeno iz treh delov. Iz podvozja, hidravličnega dvigala in gasilske nadgradnje z opremo. Vozilo sloni na podvozju proizvajalca MAN s 340 konjskimi močmi, avtomatskim menjalnikom in štirikolesnim pogonom. Hidravlično dvigalo nosi ime proizvajalca Palfinger in premore dvig v višino 18 m. Zmogljivo dvigalo v iztegnjenem položaju  8m od zadnjega dela vozila ter na višini 18m lahko nosi breme, težko 1500 kg.  Poleg hidravličnega dvigala je na njem z vzporedno vgrajen tudi hidravlični vitel z jeklenico za spust in dvig bremena. Prav tako je v sami šasiji vozila že vgrajen hidravlični vitel za vleko bremen in sicer, pred vozilom do 5t in zadaj za vozilom do 10t vlečne sile. Na hidravličnem dvigalu je možnost vpetja delovnih priključkov, kot so žlični grabilec, vilice za prenašanje palet kot tudi košara za varno delo gasilcev na višini. Gasilska nadgradnja vsebuje vso potrebno opremo za vse vrste večjih in težjih intervencij, kot so nesreče v cestnem prometu težjih in velikih vozil, nesreče na železniških tirih, letalske nesreče, porušitve objektov, nesreče z nevarnimi snovmi, nesreče na vodi, itd. Vsestransko vozilo pa bo veliko v pomoč tudi ob elementarnih nesrečah, kot so poplave, vetrolom, žledolom, toča, potres in ostalo.

Prostovoljno gasilsko društvo Ribnica je tudi gasilska enota širšega pomena (GEŠP), kar pomeni, da imamo z državo podpisano pogodbo za posredovanje v prometnih nesrečah in nesrečah z nevarno snovjo. Poleg ribniške občine namreč omenjene nesreče pokrivamo tudi v občinah Sodražica, Loški Potok, Velike Lašče in Videm-Dobrepolje. Vozilo bo za občane Ribnice in tudi širše v regiji predstavljalo velik doprinos k  boljšemu zagotavljanju zaščite in reševanja ljudi, ki bodo našo pomoč potrebovali.  Z nakupom tega vozila bo za nas gasilce posredovanje postalo veliko varnejše, saj bomo z dvigalom lahko tudi varneje delali na višini. Vozilo pa bo vsebovalo vso potrebno opremo, ki jo bo občan potreboval, da zaščitimo njegovo življenje, imetje in premoženje.

Drage občanke in občani, ribniški gasilci pišemo veliko zgodbo. Del te velike zgodbe ste tudi vi. Brez vaših prispevkov ne bi zmogli. Brez donacij podjetji, ki so nam v teh težkih časih priskočila na pomoč prav tako ne. Zahvaljujemo se vsem in vsakomur, ki nam je pomagal da smo spisali to veliko zgodbo. Ker ste nam pomagali VI bomo sedaj vam lahko pomagali MI. Naj pa vas že sedaj povabim na veliki slavnostni prevzem vozila s parado skozi mestno jedro Ribnice. Parada bo v soboto 11.6.2022 v mestnem jedru. Sledil bo slavnostni sprejem vozila, kjer se bomo vsakemu posamezniku in podjetjem, ki so prispevala za nakup vozila na primeren način zahvalili. Po uradnem delu pa bo sledila še prava gasilska veselica z Ansamblom Stil.

TRV 2D PGD Ribnica Gasilska zveza Ribnica 16

Zaključil pa bom z mislijo našega poveljnika Roka: »Delo, ki ga opravljamo ne bi pomenilo nič, če ga nebi opravljali s PONOSOM, POGUMOM in PREDANOSTJO, ker v slogi je moč v službi ljudstva NA POMOČ!«

FOTOGRAFIJE: Nika Možek, Daniel Vincek ter Matjaž Klevže

Blaž Mohar,
podpredsednik GZ Ribnica in predsednik PGD Ribnica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.