Rezultati Gasilski Rally 2021

Zmagovalne ekipe - Gasilski avto rally 2021

Gasilska zveza Ribnica je v soboto, 23.10.2021, organizirala tekmovanje Gasilski rally 2021. Tekmovanje se je izvedlo na območju občine Ribnica v sklopu meseca požarne varnosti.

Kaj sploh je gasilski rally? To je tekmovanje v gasilskih spretnostih na točkah, ki jih je treba najti na terenu z vožnjo v gasilskih vozilih po navodilih, ki jih ekipa prejme na startu. Tokrat je bila dolžina proge 37 km in je potekala po južnem delu GZ Ribnica.

Začetek je bil v bližini ribiškega doma v Prigorici, kjer je komisija A preverila sestavo ekip in na vsakih 15 minut spustila po eno ekipo na progo.

Na 1. kontrolni točki je bilo vezanje vozlov. Na razdalji 5 metrov od startne črte je bilo postavljeno stojalo za vezanje vozlov, kjer so tekmovalci po žrebu naredili odgovarjajoči izžrebani vozel. Start je bil sočasen. Vaja se je končala, ko je zadnji tekmovalec po opravljenem delu prečkal startno črto. Vozli za izdelavo so bili enojna reševalna zanka, navezava sekirice, navezava ročnika in tkalski vozel.

Na 2. kontrolni točki je vsak tekmovalec pisal svoj test s vprašanji iz gasilske tematike. Izkazalo se je, da so vprašanja vsem ekipam delala kar precej težav.

Na 3. kontrolni točki je bila vaja z oskrbo poškodovanca. Na razdalji 4 metre od startne črte so dobili ponesrečenca, ki so ga morali ustrezno oskrbeti kot ekipa glede na navodilo, ki so ga izžrebali. Start je bil sočasen. Poleg poškodovanca je bil nameščen material za posredovanje, ki se ga lahko uporabi. Ko so oskrbeli poškodovanca, so se vrnili nazaj preko startne črte, kar je bil zaključek vaje.

Gasilski Avto Rally 2021 Gasilska zveza RibnicaNa 4. kontrolni točki so tekmovalci izvedli prilagojeno vajo s hidrantom za 4 osebe, podobno kot jo na tekmovanjih izvajajo veteranske ekipe.

Na 5. kontrolni točki je bila vzdržljivostna točka. Na dolžini 25 m je prvi tekmovalec izvedel slalom med stožci in nato simulacijo »nasilnega vstopa v objekt«. Po opravljeni nalogi se je tekmovalec vrnil po isti poti ter predal štafeto gasilcu št. 2. Ta je zopet v slalomu prenesel 2 B cevi ter jih odložil v zaboj. Nato se je vrnil po isti poti nazaj ter predal štafeto gasilcu 3 in 4. Gasilca sta nato pretekla slalom do poškodovanca (lutka) ter ga prinesla nazaj. Vsi gasilci so imeli na hrbtu izolirne dihalne aparate (IDA) brez maske.

Pot jih je nato vodila mimo evidenčne točke do cilja, ki je bil na mestu začetka, kjer se je zabeležil še čas vožnje. Ta čas nima vpliva na končni rezultat, edino če bi precej odstopal, kar pa se ni zgodilo pri nobeni ekipi.  Tako so se ekipe razvrstile po točkovanju glede na to kako so bile hitre in kako so pravilno izvajale gasilske veščine po točkah, ker so drugače dobile kazenske točke.

Tekmovanja se je udeležilo 16 ekip iz 11 društev. 12 ekip je bilo v moški in mešani konkurenci ter 4 v ženski. V moški konkurenci bil razpored prvih treh ekip naslednji:

  1. mesto ekipa Jurjevica 2
  2. mesto ekipa Sušje 2
  3. mesto ekipa Nemška vas

V ženski konkurenci pa so bile prve tri ekipe sledeče:

  1. mesto ekipa Zamostec 2
  2. mesto ekipa Vinice – Zapotok
  3. mesto ekipa Jurjevica 1

Vse ekipe na prvih treh mestih so prejele pokale, vse ostale pa priznanje za sodelovanje. Čestitke vsem ekipam na zmagovalnem odru, vsem ostalim pa želimo več znanja in sreče prihodnje leto.

Rezultati tekmovanja Gasilski Avto Rally 2021

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Required fields are marked *

Ta spletna stran uporablja orodje Akismet za zmanjševanje neželjenih komentarjev. Preberite si, kako so vaši podatki ob oddaji komentarja procesirani.