Zaključen tečaj za gasilskega častnika, Ribnica 2024

Tecaj Gasilski Castnik Ribnica 2024 Slika IG skupinska

V okviru regije Ljubljana 2 smo v Ribnici po 14 letih organizirali tečaj za gasilskega častnika, ki ga je obiskovalo 30 tečajnikov: 20 iz GZ Ribnica, 7 iz GZ Kočevje in 3 iz GZ Loški Potok. Na tečaju je kar 15 predmetov iz gasilske tematike in s področij, povezanih z gasilstvom. Tečajniki so zavzeto sodelovali pri vseh predmetih in osvojili precej novega znanja, ki ga bodo v bodoče uporabili pri svojem delu na vodstvenih položajih v društvih in na nivoju zvez.

Praktične vaje - Tečaj gasilski častnik Ribnica 2024
Praktične vaje – Tečaj gasilski častnik Ribnica 2024

Z organizacijo tovrstnih tečajev sledimo priporočilom Gasilske zveze Slovenije, kjer so ugotovili, da v Sloveniji manjka mlajšega operativnega kadra na nivoju nižjih in gasilskih častnikov, da bi učinkovito vodili svoje enote na lokalnih in večjih intervencijah. Če je izobraževanje za nižjega gasilskega častnika prilagojeno, da se ljudi usposobi za vodenje oddelka, to je okoli 10 ljudi, se pri tečaju za častnika pripravi tečajnike na vodenje več oddelkov, to je 20 do 30 gasilcev, kar že predstavlja večji požar ali en sektor na večjih intervencijah.

Na splošno velja pravilo, da je uspešno izvedena intervencija zelo odvisna od kvalitete vodenja. Tako bomo s tem tečajem zopet dvignili nivo vodenja intervencij in dobili širši nabor ljudi, ki bodo usposobljeni za take naloge.

Zaključni praktični izpit v izobraževalnem centru Ig
Zaključni praktični izpit v izobraževalnem centru Ig

Tečaj je trajal od aprila do konca maja, ko so tečajniki uspešno opravili interni test. Vmes so morali napisati še seminarsko nalogo, ki je v bistvu operativni načrt za gašenje požara na večjem objektu, ko se potrebuje večje število gasilcev. Na koncu se naredi še zunanje preverjanje znanja teorije in še zaključni izpit iz praktičnega dela, ki je bil v soboto, 29. 6. 2024, v izobraževalnem centru Ig. Na zaključnem izpitu mora vsak voditi simulacijo intervencije z dvema oddelkoma, kar zahteva že kar nekaj znanja, vodstvenih veščin in predvsem samozavesti.

Zahvaljujem se vsem predavateljem in inštruktorjem, ki so uspešno pripravili tečajnike na zahtevno delo in so bili z brezplačnim poučevanjem glavni donatorji tega projekta. Čestitam tudi vsem 30 tečajnikom, ki so uspešno opravili tečaj in jim želim uspešno gasilsko delo še naprej. Naslednji tečaj organiziramo že letos jeseni na lokaciji GZ Dobrepolje, ki ga bo obiskovalo tudi precejšnje število tečajnikov iz naše zveze.

Jože Andolšek, poveljnik regije Ljubljana 2

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.