Vaja sektorja Ribnica 2023/2

Vaja sektorja Ribnica 2023 2 GZ Ribnica 7

Preteklo soboto, 21. 10. je na gozdnem območju v bližini Dan prišlo do večjega požara. Ogenj se je zaradi vetra zelo hitro razširil na gozd in grozil, da bo zajel prve stanovanjske hiše. Tak je bil k sreči samo scenarij vaje gozdnega požara.

Scenarij je predvidel hkratno aktivacijo lokalnega gasilskega društva Bukovice in osrednje enote PGD Ribnica. Zaradi povečane intenzitete požara je vodja zahteval aktivacijo celotnega sektorja Ribnica. Na pomoč so prišla poleg že omenjenih dveh društev še PGD Nemška vas, Goriča vas in Otavice.

Ribniški gasilci so preprečili širjenje požara proti naselju in skrbeli za logistično podporo ter štabno vodenje, ki se je ob tem formiralo. Preostala društva so iz bližnjega potoka Sajevec črpala vodo in jo preko sistema verige motornih brizgaln po ceveh pognala do mesta požara. Skupna dolžina cevovoda je bila približno 800m, premagati pa je bilo potrebno tudi dobrih 100m višinske razlike. Zaradi vetra se je podrlo tudi nekaj dreves, ki so pod seboj ujela in poškodovala nekaj oseb. Vse poškodovance so oskrbeli bolničarji GZ Ribnica ter poškodovance transportirali na zbirno mesto. Celotno intervencijo je nadziral in koordiniral štab, ki je bil formiran v Sajevcu. Brezpilotni letalnik (dron), se je izkazal za odlično orodje za nadzor dogajanja na tako obsežnem območju. Gasilske enote so na terenu prikazale odlično znanje in medsebojno sodelovanje. Po končani vaji je sledila analiza in druženje pri domačih gasilcih v Bukovici.

Med samo vajo je prišlo še do prometne nesreče. Na gozdni cesti med Danami in Zadoljem je osebno vozilo zdrsnilo s ceste. V njem je ostala poškodovana in ukleščena oseba. Del ekipe PGD Ribnica, ki je ostala dežurna v gasilskem domu je osebo s tehničnim posegom rešila iz vozila ter jo predala reševalcem. Tudi ta prometna nesreča je bila k sreči le del scenarija vaje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.