PGD Ribnica v dar prejela brezpilotni letalnik

Brezpilotni letalnik - PGD Ribnica

Z veseljem vam sporočamo, da smo konec preteklega leta uspešno prevzeli našo novo pridobitev. Na manjši slovesnosti so se našim operativcem pridružili tudi podjetniki, kateri so nam finančno pomagali pri nakupa drona.

V sredini oktobra smo namreč poročali o večjem požaru industrijskega objekta v Ribnici. Takrat smo med samo intervencijo ugotovili, da bi nam pri taktičnih odločitvah bil v veliko pomoč brezpilotni letalnik – dron. V članku katerega smo objavili na spletu smo to tudi javno povedali. Naši sledilci na spletu so našo objavo vzeli še kako resno in kmalu za tem nas je kontaktiral predstavnik podjetnikov iz Ribnice in nas vprašal, če lahko namesto nas prične z zbiranjem sredstev za nakup drona. Razumel je naše potrebe in se odločil pomagati. Okoli sebe je zbral še 40 somišljenikov in s skupnimi močmi so zbrali zadosti finančnih sredstev, da so nam v celoti kupili in podarili brezpilotni letalnik.

Brezpilotni letalnik PGD Ribnica 2
Črno-bel termo poled

V gasilski enoti Ribnica je ideja o dronu stara že dobrih 6 ali celo 7 let. Vendar smo vedno prišli do odločitve, da še ni pravi čas za nakup letalnika. V zadnjem letu ali dveh pa smo spoznali, da moramo stopiti korak naprej in v plan nabave dati tudi nakup letalnika. Prav v zadnjem letu bi nam letalnik prišel prav na vsaj 5 intervencijah oz. tudi na vajah. Naj za primer opišemo prometno nesrečo, ki se je pripetila na cesti Sodražica – Loški Potok. S pristojnega regijskega centra smo prejeli obvestilo, da je osebni avtomobil zletel s ceste, v njem je ukleščena poškodovana oseba, ki pa ni vedela kje se nahaja. Ker ni bilo očitnih znakov zaviranja ali karkoli drugega, kar bi nakazovalo na mesto zdrsa, smo mesto nesreče in poškodovano osebo iskali dobrih 50 minut. Za pomoč smo aktivirali tudi policijski helikopter, a smo k sreči ponesrečeno osebo nato našli. S pomočjo drona bi ta teren pokrili in preiskali mnogo hitreje in z manj stroški. Kljub vsemu pa je strošek nakupa še vedno zelo visok.

DJI matrice 30t – naša nova pridobitev je tako opremljena z zmogljivo širokokotno kamero, zmogljivo optično in digitalno povečavo ter seveda s sofisticirano termalno kamero. Dron je opremljen tudi z lučjo, s katero lahko osvetlimo manjše območje. Poleg kamere je na dronu še laserski merilnik razdalje, katerega dron uporablja za natančno označevanje točke in jo v realnem času posreduje gasilcem na zemljevid. Upravljanje drona je zahtevno in v ta namen je v nabavni ceni tudi strokovno usposabljanje za 8 pilotov drona.

Brezpilotni letalnik PGD Ribnica 1

Brezpilotni letalniki ali droni kot jim s tujko radi rečemo, so v naše okolje prišli počasi a eksponentno. Kot že ničkolikokrat so takšne inovacije prišle iz vojaškega okolja, tudi tokrat ni bilo nič drugače. Prve drone so seveda uporabljali v vojaške namene, a kaj kmalu se je pokazalo, da imajo odlično dodano vrednost tudi v civilne namene. Poslati dron v zrak je bilo precej cenejše kot v zrak poslati denimo letalo ali celo helikopter. Prvi droni za civilno letalstvo so bili tudi predragi za kakršnokoli zasebno rabo, kaj šele za uporabo v gasilske namene. Kljub vsemu se je tehnologija letalnikov razvijala, baterije so postale čedalje bolj zmogljive, letalniki zanesljivejši, manjši. Povpraševanje se je povečevalo, ponudba tudi in temu primerno se je znižala tudi cena. Droni so postali cenovno dostopni tudi najbolj navadnemu smrtniku. Kmalu smo proti dronom pričeli pogledovati tudi gasilci. Slovenija je ena prvih držav na svetu, kjer so gasilci pričeli na svojih intervencijah uporabljati brezpilotne letalnike. Sprva samo za preventivni nadzor in za odkrivanje začetnih požarov na območju Krasa kasneje pa so drone pričeli uporabljati večje poklicne enote po Sloveniji.

Proizvajalci so nam prisluhnili in kmalu so na trg prišli tudi droni s termalnimi kamerami, infrardečimi kamerami, kot tudi z zelo zmogljivimi »navadnimi« kamerami. Čas letenja se je prav tako povečal iz nekaj minut na tudi do ene ure. Drone v namene iskanja ponesrečenih in pogrešanih, denimo v Sloveniji aktivno uporabljajo gorski reševalci, predvsem takrat, ko zaradi slabega vremena helikopter ne more vzleteti. Prednost hitrega pregleda terena ob uporabi termalne kamere je neprecenljiva, če vemo, koliko časa bi trajalo pregledovanje terena na klasičen način. Gasilci drone uporabljamo poleg iskalnih akcij tudi za nadzor požarišča iz zraka. Vodja intervencije ima, ko gleda na požar s ptičje perspektive, boljši pregled nad dogajanjem, z uporabo termalne kamere pa hitreje opazi posamezne vroče točke in lahko prej usmeri enote na pravo mesto. Z drugimi besedami – lažje in hitrejše omejimo širjenje požara in s tem omilimo škodo. S tem gasilci pridobimo vpogled v stanje z drugega zornega kota, zaradi opremljenosti z različnimi senzorji je uporaba dronov zares široka, tehnologija, ki se stalno izboljšuje pa postaja uporaba drona še bolj vsestranska in nepogrešljiva.

Brezpilotni letalnik PGD Ribnica 2

Brezpilotniki sicer zaenkrat še ne gasijo sami, so pa odličen pripomoček s katerim ob požarih v naravi izboljšamo varnost vseh posredovalcev. Ocena stanja požarišča je hitrejša, iz zraka se lažje poišče možne dostope, kar pride prav še posebej na težko dostopnem območju. Droni lahko hitro pregledajo požarno linijo in vodstvu sporočijo morebitne občutljive točke, ki bi jih požar lahko ogrožal. Uporabni so tudi pri oceni stanja po požaru, s kartografskim zajemom lahko hitro ocenimo velikost in obseg požarišča. V primerih stavbnih požarov drone uporabimo za hiter termografski pregled stavbe in s pomočjo katerega določimo žarišče požara in pridobimo ključne informacije za omejevanje širjenja na sosednje objekte. Seveda jih lahko uporabimo tudi po požaru, predvsem pri večjih objektih, ki jih s pomočjo drona lažje ocenimo in pregledamo konstrukcijo stavbe, da ne tvegamo po nepotrebnem porušitve. Z droni lahko delujemo tudi preventivno, npr. pri pregledovanju skladnosti protipožarne zaščite, pregledovanje fotovoltaičnih celic na strehah in podobno. Pri nesrečah z nevarnimi snovmi lahko na območje nesreče vstopamo od daleč, pregledamo območje brez tveganja za zdravje posredovalcev. Lahko določimo za katero snov gre in z merjenjem temperature in pregledom okolja lahko tudi ocenimo ali obstaja možnost eksplozije. Na izrednem dogodku večjega obsega lahko enote hitro ocenimo stanje nesreče ter identificiramo ponesrečene. Dron lahko v zraku ostane dlje časa in z oddajanjem žive slike vodstvu podaja oceno stanja v realnem času. Z uporabo zvočnika, ki ga namestimo na letalnik lahko oddajamo različna sporočila, npr. ukaz o evakuaciji, poziv k zadrževanju v notranjosti, itd.. Ob pomoči termovizije lahko hitro in učinkovito preiskujemo območje in iščemo pogrešane ljudi in živali. Dron je opremljen tudi z razsvetljavo s katero lahko del območja tudi osvetlimo. Glede na vrsto okolja v katerem iščemo temu primerno prilagodimo tehniko iskanja, sicer pa si lahko pomagamo tako v mestnem kot tudi goratem ali gozdnem območju ali pa na vodnih površinah. Poleg kamere z možnostjo zoomiranja je še posebej uporabna termalna kamera, saj lahko ponesrečenca, ki je v toplotnem kontrastu z okolico ob metodičnem iskanju precej hitro lociramo.

Ob vsem kar zmorejo brezpilotni letalniki, pa je njihova uporabnost odvisna predvsem in samo od usposobljenosti in znanja ekipe, ki z njimi dela, zato je to znanje potrebno redno obnavljati in nadgrajevati.

Donatorji in finančni botri našega drona so

Deta&CO d.o.o., Inotherm d.o.o., Riko hiše d.o.o., Grifing d.o.o., Herbby avtošola d.o.o., J-les d.o.o., Klun Jože s.p., Koving d.o.o., Lesoj d.o.o., Maboles d.o.o., Žaga A. Peterlin d.o.o., Peskokop Rigler d.o.o., Riko team d.o.o., Šilc d.o.o., Pro volt d.o.o., Blesk d.o.o., Blesk 2 d.o.o., Damles Damjan Gornik s.p., Gidles d.o.o., Gozdarstvo grča d.o.o., Inter rec 2 d.o.o., Kljun international d.o.o., Posestvo Ugar d.o.o., Riko kor d.o.o., RM International d.o.o., Šilc trade d.o.o., Tanko d.o.o., Andotehna d.o.o., Inles d.d., Oberles Dejan Oberstar s.p., P&an d.o.o., Mihelič Jože s.p., Seljan Peter Oberstar s.p., Gozdar commerce d.o.o., Luart d.o.o., Mihelič Jani s.p., Alf-f d.o.o., R.inženiring d.o.o., Levstek transport d.o.o..

V kolikor smo kakšno podjetje izpustili nam to prosim sporočite, tega zagotovo nismo storili namenoma.

Blaž Mohar, predsednik PGD Ribnica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.