Strokovni seminar za predsednike in poveljnike PGD

Strokovni seminar za poveljnike in predsednike GZ Ribnica 3

V soboto 22.10.2022 ob 17.00 smo v okviru Komisije za izobraževanje izvedli strokovni seminar za trenutne ter bodoče predsednike, namestnike predsednikov, poveljnike in namestnike poveljnikov ter podpoveljnike.

Seminar sta vodila Jože Andolšek VGČ I – predsednik GZ Ribnica ter Rok Šilc VGČ – poveljnik PGD Ribnica in pomočnik poveljnika GZ Ribnica.

Jože Andolšek VGČ I - predsednik GZ Ribnica
Jože Andolšek VGČ I – predsednik GZ Ribnica

Ker, sta predsednik in poveljnik najvišja funkcionarja v društvu, morata ves čas skupaj sodelovati za opravljanje rednega dela in strmeti k razvoju svojega društva. Vsekakor sta avtorja prezentacij stremela k pridobitvi strokovnega znanja, na podlagi lastnih dolgoletnih izkušenj ter primerov dobrih praks, ki so se tekom njunega dela kot predsednika in poveljnika društva izkazale za uspešne.

Predstavila sta nam tudi težave s katerimi sta se srečevala v omenjenih funkcijah in načini kako sta jih rešila. Ne gre mimo dejstva, da funkciji zahtevata tudi ogromno prostovoljnih ur dela, vodenja, organizacije ter odrekanja od prostega časa in družine. Glede na predstavitve lahko povzamemo, da vodstvene funkcije v današnjem času ne predstavljalo več avtoritativne osebe, ki za vsako ceno uveljavlja svojo voljo in prepričanja. Sodobni predsednik in poveljnik sta bolj koordinatorja, prvi za upravni odbor in drugi za poveljstvo. Seveda pa je na koncu njuna naloga, da na podlagi vseh predlogov, sklepov in mnenj sprejmeta končne odločitve, ker je na koncu odgovornost za te odločitve v glavnem na njunih ramenih. To pa tudi bistveno vpliva na samo uspešnost dela v vsakem PGD-ju.

Rok Šilc VGČ – poveljnik PGD Ribnica in pomočnik poveljnika GZ Ribnica
Rok Šilc VGČ – poveljnik PGD Ribnica in pomočnik poveljnika GZ Ribnica

Vedno je pa umetnost kako držati neko tanko linijo med tovarištvom z ostalimi člani društva in kljub vsemu ohranjati rahlo razdaljo glede na vodstveno funkcijo obeh. Žal se v zadnjem času ljudje vse težje odločajo za prevzem odgovornih položajev, čeprav to spet ni tako strašno. Načeloma ti pri vodenju ostali člani z veseljem pomagajo, samo potrebno jih je ustrezno motivirati in razdeliti naloge.

Znanje, ki so ga slušatelji pridobili bo služilo predvsem v pomoč pri izvajanju javne gasilske službe in bolj enotnemu strokovnemu delu prostovoljnih gasilskih društev skladno z Zakoni in pravili gasilske službe prostovoljnih gasilcev.

Gradivo iz posveta

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.