Vabilo na ogled filma Notre-Dame v plamenih

Notre Dame Brule

S strani GZ Kočevje smo prejeli vabilo na ogled trenutno aktualenga filma o požaru v Notre-Damu. film bo na sporedu v soboto 21.5.2022 ob 20:00. Cena vstopnice je 5€.

Rrezervacije “večjega števila oseb ali gasilcev” sprejemamo na mail: informatika@gzribnica.si

Ogled napovednika

NEVERJETNA RESNIČNA ZGODBA, KI SE JO ŠE DANES SPOMNIMO VSI, SEDAJ TUDI NA FILMSKIH PLATNIH:

NOTRE-DAME V PLAMENIH

Danes, natanko 3 leta od strahotnega dogodka v Parizu, vas vabimo, da si v kinu od četrtka naprej ogledate filmsko mojstrovino, ki bo tako počastila ta nepozaben zgodovinski dogodek.

Bilo je okoli šest zvečer 15. aprila 2019, ko se je zgodilo nekaj nepredstavljivega: pred nejevernimi očmi številnih očividcev in kamer, ki so se nabrale z vsega sveta, so pariško stolnico Notre-Dame zajeli plameni. Požar so naposled ukrotili okoli treh zjutraj, po osmih urah ognjene stihije, ki je besnela v več kot osemsto let starem kulturnem spomeniku, najbolj obiskanem objektu v vsej Evropi. Štiristo gasilcev se je neumorno bojevalo z ognjenimi zublji, da bi preprečili popolno izginotje Notre-Dame; uspelo jim je preprečiti sesutje glavnega zvonika in rešiti so skušali verske relikvije in neprecenljive umetnine. Neprecenljive artefakte, Kristusovo trnovo krono in tuniko francoskega kralja Ludvika IX. – svetega Ludvika IX. Francoskega – so na sreco rešili.

Pričujoči napeti filmski spektakel izpod taktirke slovitega francoskega režiserja Jean-Jacquesa Annauda, znanega po kultnem filmu Ime rože po istoimenskem romanu Umberta Ecca, je v prvi vrsti nastal, da si ga gledalci ogledajo na velikih platnih kinodvoran.Pri tem je režiser uporabil številne video posnetke, ki so jih posneli gasilci in pariška policija, kot tudi pričevanja članov gasilskih brigad, prebivalcev in zaposlenih v katedrali.

V središču zgodbe je seveda zvezda, veličastna katedrala Notre Dame. Na drugi strani imamo njenega nasprotnika, usodnega, uničujočega demona, ogenj. Med njima pa bomo spoznali neverjetno pogumne mlade ljudi, ki so bili tistega usodenga dne za Notre Dame pripravljeni dati svoje življenje, da bi rešili zidove in dediščino Notre Dama. Režiser Annaud se je že od začetka zavedal, da bo to velik film in da bo za predstavitev tako neverjetne zgodbe potreboval ogromno informacij, ter da se bo moral osredotočiti na resnične podatke, pričanja ljudi, ki so od blizu doživeli to strahoto, ki se je dogajala v tistih nepozabnih urah. Prav zato se je najprej osredotočil na dejstva, ki jih je imel in jih uredil kronološko. Kar ni bila najlažja naloga, saj je ugotovil, da ima vsaka priča svojo razlago zgodbe o tem, kje in kako naj bi se požar začel in tudi o tem, kdaj naj bi prvi gasilci prispeli na lokacijo.

A glavno vprašanje ostaja, kaj je bil pravzaprav resnični razlog vrzoka požara. Vse do danes, skoraj 3 leta kasneje, še vedno nimamo odgovora na to pomembno vprašanje in uradna preiskava še vedno poteka. »Namen filma nikoli ni bil, da pride resnici do dna ali da opravi delo namesto glavnih preiskovalcev,« pravi Annaud. Odkril bo mnoge možne razloge, a pravi dokazi manjkajo. Notre Dame v plamenih temelji na dejstvih, ki so znana in prikaže sago reševanja katedrale, zato režiser poudari: »Prikazali bomo kako so jo pogumni ljudje rešili, ne zakaj in kako je bila skoraj uničena.«

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.