Mladi gasilci preizkusili svoje znanje

Kviz GZ Ribnica 2022 pionirji

Kaj je Spin in kaj je Vulkan? Kje in kdaj je bilo ustanovljeno prvo gasilsko društvo? Kaj sestavlja trikotnik gorenja? Kakšen je položaj za nezavestnega? Kako se naredi tesarski vozel? Ta in podobna vprašanja so mala malica za skoraj 200 mladih gasilcev, ki so se v soboto, 19. marca, udeležili gasilskega kviza v Dolenji vasi.

Tekmovanje se je pričelo z dvigom tekmovalne zastave in nagovorom predsednika GZ Ribnica, Jožeta Andolška, vodje tekmovanja, Petra Lovšina in predsednika mladinske komisije GZ Ribnica, Sebastijana Podobnika. Nagovori so bili kratki, saj se je čutila nestrpnost tekmovalcev, ki so se želeli čimprej lotiti nalog.

V grobem lahko tekmovanje razdelimo na dva dela: teoretični in praktični. V praktičnem delu se tekmovalci spopadejo z vezanjem vozlov in navezavo gasilskega orodja, sledi gasilska spretnost z različnimi nalogami: od spajanja cevi na trojak, prepoznavanja vrste požarov in gasilskega orodja do metanja vrvi ali cevi v ustrezen prostor. Pri teoretičnem delu se najprej spoprimejo z vprašanji iz gasilske preventive, prve pomoči in zgodovine gasilstva, sledita križanka in osmerosmerka, ki vsebujeta različne gasilske pojme.

Da se tekmovalci niso dolgočasili med čakanjem na praktični del in pozneje na rezultate, je poskrbel Sebastijan Podobnik s priložnostnimi gasilskimi igrami. Otroci so se lahko pomerili v vlečenju cevi, hitrostnem zvijanju cevi in še kaj.

Tekmovanja se je udeležilo 59 ekip s po tremi tekmovalci in mentorjem: 28 pionirskih (starost 6-11 let), 27 mladinskih (12-16 let) in 4 ekipe pripravnikov (16-18 let). Zmagovalni društvi sta tokrat Sveti Gregor in Dolenji Lazi, saj sta si razdelili čisto vsa prva tri mesta v vseh kategorijah.

Pionirji

  1. Dolenji Lazi 1 – Lina Žana, Ita Julija
  2. Sveti Gregor 2 – Hana, Doroteja, Špela
  3. Sveti Gregor 4 – Miha, Neža, Matej

Mladinci

  1. Sveti Gregor 6 – Lana, Jerca, Veronika
  2. Dolenji lazi 7 – Mija, Neža, Aljoša
  3. Sveti Gregor 8 – Timotej, Tilen, Mark

Pripravniki

  1. Sveti Gregor 9 – Manca, Iza, Julija
  2. Dolenji Lazi 12 – Lara, Maša, Sara
  3. Dolenji Lazi 11 – Vita, Tomaž, Karla

Razglasitev rezultatov je poleg mladih gasilcev spremljala tudi vodja podružnične šole Dolenja vas, Špela Gornik Oražem, ki je navzoče tudi nagovorila. Obiskal nas je tudi regijski predsednik mladinske komisije, Marko Katern, ki je nadzoroval potek kviza.

Letošnji kviz je bil nekaj posebnega tudi zato, ker so se novopečeni sodniki GZ Ribnica prvič preizkusili pri sojenju na tekmovanju. Glede na to, da ni bilo pritožb, so svoje delo odlično opravili.

Vse prvouvrščene ekipe nadaljujejo svojo pot na regijskem tekmovanju, ki bo 23. aprila v GZ Ivančna Gorica. Želimo jim veliko uspeha. Glede na pokazano znanje na tokratnem kvizu, smo prepričani, da bodo posegli po najvišjih mestih.

Zahvaljujemo se OŠ Ribnica, ki so nam omogočili uporabo šole v Dolenji vasi, vsem mentorjem, ki ste ekipe odlično pripravili, staršem, ki ste podpirali otroke pri pripravi na tekmovanje in nenazadnje tudi tekmovalcem, ki so z žarom in energijo naredili tekmovanje nepozabno.

Rezultati

Gasilska mladina GZ Ribnica 2022 Kviz dolenja vas 9

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Required fields are marked *

Ta spletna stran uporablja orodje Akismet za zmanjševanje neželjenih komentarjev. Preberite si, kako so vaši podatki ob oddaji komentarja procesirani.