Praktični del – tečaj za operativnega gasilca

20210509 094947

Praktični del usposabljanja na tečaju za operativnega gasilca

V nedeljo 9.5.2021 je na treh lokacijah (PGD Sodražica, PGD Jurjevica in PGD Ribnica), potekalo praktično usposabljanje gasilcev pripravnikov za pridobitev čina operativnega gasilca. Z zborom inštruktorjev smo pričeli ob 7:30, zbor tečajnikov pa je bil ob 7:50. Vaje so bile razdeljene na dopoldanski del in popoldanski del s tremi sklopi in so trajale od 8:00 do 14:00 z vmesnim odmorom za malico.

Prakticne vaje operativni gasilec GZ Ribnica 2021 1Tečajniki na posamezni lokaciji, so bili  razdeljeni v 3 skupine po maksimalno 10 oseb in se izmenjavali na treh točkah praktičnega usposabljanja, skladno z priporočili NIJZ in v skladu z preprečevanjem širjenja KORONAVIRUSA – SARS-CoV-2019.

V skupini Sodražica je potekalo praktično usposabljanje iz gasilske taktike, kjer smo postavljali cevovode in stikalne ter 3-delne raztegljive lestve, izvajali odvzem vode iz podzemnega in nadzemnega hidranta, izvajali notranje in zunanje napade ter napade preko lestev ter gašenje požarov v naravnem okolju.

V skupini Jurjevica je potekalo praktično usposabljanje – zaščita telesa in dihal, kjer so tečajniki spoznali Izolirni dihalni aparat (IDA), se preizkusili v sestavljanju in razstavljanju IDA, nameščanju IDA ter vzdrževanju in pregledovanju IDA. V popoldanskem delu so se urili v pravilnem gibanju z uporabo IDA, prenašanju in vlečenju armatur ter preiskovanjem prostorov.

V skupini Velike Poljane, ki se je urila pred PGD Ribnica, je potekalo praktično usposabljanje iz tehničnega reševanja. Tečajniki so se usposabljali za uporabo v vrvnih tehnikah in vozlih za različen namene uporabe, uporabi trinožca in škripca, v začasnem prekrivanju streh, stabilizacijah po neurjih in potresih ter v uporabi motorne žage in prežagovanju podrtega drevja.

Prakticne vaje operativni gasilec GZ Ribnica 2021 4Tečaj za operativnega gasilca poteka skladno in ustaljeno z programom in zastavljenim urnikom. Tečajnike čaka še 2 dnevno teoretično usposabljanje in pa nekaj dni praktičnih vaj. Interno preverjanje teoretičnega znanja z izpitom bo 26.5.2021, predvidoma v  začetku junija 2021 pa bodo sledile še priprave na zaključni izpit iz praktičnega dela.

Zaključek tečaja bo pred ocenjevalno komisijo, kjer tečajniki na teoretičnem delu izpita prejmejo 7 vprašanj (3 iz tečaja pripravnik in 4 iz tečaja operativni gasilec) ter nato še na praktičnem delu izvedejo 3 dodeljene naloge.

Namen in cilj izobraževanja in usposabljanja gasilcev je sproten prenos znanja na mlajše generacije ter sledenje napredku in razvoju smernicam gasilskih usposabljanj. Temu sledimo tudi v GZ Ribnica in s tem dvigamo nivo usposobljenosti in pripravljenosti operativnih enot po društvih ter nenazadnje tudi požarne varnosti v občini Ribnica in Sodražica.

Predsednik komisije za izobraževanje GZ Ribnica
Matjaž Merhar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Required fields are marked *

Ta spletna stran uporablja orodje Akismet za zmanjševanje neželjenih komentarjev. Preberite si, kako so vaši podatki ob oddaji komentarja procesirani.