Zaključek treh tečajev za Gasilec pripravnik

Zakljucek tecaja Gasilec Pripravnik 2021 GZ Ribnica 2

V septembru lansko leto smo po uspešno zaključenih 4 tečajih za OG povprašali društva, koliko kandidatov bi imeli za gasilca pripravnika in naprej za operativnega gasilca.

Na vse 3 tečaje smo dobili 88 prijav preko Vulkana, vendar je 7 tečajnikov tekom tečaja odnehalo in ni zadostilo 60% udeležbi na teoriji in 100% na praktičnem delu. Do internega zaključnega testa smo tako prišli z 81 tečajniki (79 GZ Ribnica, 2 GZ Kočevje). Vsi tečajniki so uspešno odpisali zaključni izpit.

Zakljucek tecaja Gasilec Pripravnik 2021 GZ Ribnica 4Tečaje smo morali s prvotnega termina v oktobru in novembru 2020 zaradi korone prestaviti na februar in marec 2021. Začeli smo jih 20.2.2021 in zaključili 28.3.2021, ko se je izvedel test za vse skupine med 9:00 in 10:30.

Teoretični del smo izvajali preko aplikacije MiTeam, ki na ga je dala na razpolago GZS. Pri potrjevanju prisotnosti so na začetku vsi tečajniki imeli vklopljeno kamero, da jih je predavatelj popisal, ker je bilo na nekaterih lokacijah po več tečajnikov. Prisotnost je bila sorazmerno dobra.

Pri aplikaciji MiTeam smo na začetku imeli nekaj porodnih težav, nato pa so predavatelji in tečajniki zelo hitro osvojili znanje za ustrezno uporabo novega spletnega orodja.

Zakljucek tecaja Gasilec Pripravnik 2021 GZ Ribnica 3Praktični del smo izvedli po lokacijah tečajev, tako da smo naredili po 3 ali 4 točke in tudi vsako skupino razdelili na toliko podskupin, da v nobeni ni bilo več kot 10 ljudi. Pri požarni preventivi se je vsak tečajnik preizkusil v gašenju požara z gasilnikom, pri vozilih in opremi so imeli dve točki kjer je bila predstavljena oprema v GVC 16/15 in na drugi točki še GVV-1. Na tej točki se je vsak preizkusil v gašenju z univerzalnim ročnikom in kako se zadeva uporablja. Poleg tega je bila zadnja točka še praktični prikaz razvrščanja, da so vsi tečajniki osvojili osnove na tem področju.

V drugem dnevu praktičnega dela pa smo razdelili prvo pomoč na več točk. Na eni je bil prikaz oživljanja z AED in z masažo srca, na drugi je bil prikaz uporabe kompresijske obveze in uporaba prvih povojev na splošno pri ranah, na tretji je bil prikaz imobilizacije udov ter postopki pri zlomih in zvinih ter na zadnji točki je bil prikaz postopkov pri opeklinah in omrzlinah.

Zakljucek tecaja Gasilec Pripravnik 2021 GZ Ribnica 1Tečajniki so bili nad izvedbo praktičnega dela navdušeni in so nekateri, ki so bili na določen termin zadržani prišli na nadomestni termin, tako da je bila udeležba res vzorna. Tudi inštruktorji iz GZ Ribnica so prišli do sklepa, da je bolje delati v skupinah po 10, ker se lahko posvetijo vsakemu tečajniku posebej in verjetno bomo tak način dela obdržali tudi v času po koroni.

Tečajniki, ki so zaključili tečaj za gasilskega pripravnika so se v veliki meri odločili, da se udeležijo dalje še tečaja za operativnega gasilca, ki ga nameravamo začeti v roku 14 dni. Na koncu sem moramo zahvaliti vsem našim inštruktorjem in predavateljem za izjemno delo, ki so ga opravili, da smo tečaje uspešno zaključili.

Vodstvo GZ Ribnica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Required fields are marked *

Ta spletna stran uporablja orodje Akismet za zmanjševanje neželjenih komentarjev. Preberite si, kako so vaši podatki ob oddaji komentarja procesirani.