Uspešen zaključek prve skupine tečajnikov NGČ

NGC skupina 1 Ig 2021

Prva skupina tečajnikov za NGČ je uspešno opravila izpit na Igu

V nedeljo, 7.3.2021, smo se 28 tečajnikov in 4 inštruktorji zgodaj zjutraj v konvoju gasilskih vozil podali na Ig izpred dvorišča PGD Ribnica. Po prihodu smo opravili vse formalnosti kar se tiče Covida, potem pa smo skupino razdelili na 4 zmanjšane oddelke ter se podali na posamezne točke, kjer so tečajnike dokazovali svoje znanje kot vodje intervencij. Vsak je imel enkrat vodenje intervencije, ves ostali čas pa je sodeloval kot navaden operativec v enoti.

Na prvi točki so se preizkusili v gašenju visoke stavbe oziroma bloka, kar je precej zahtevno opravilo, ker tako situacijo težko vadimo v domačih zvezi. Na drugi točki je sledila požarna hiša, ki je popolnoma zadimljena in je simulacija mansardnega stanovanja v 1. nadstropju, kjer so ujeti ponesrečenci. Sledila je klasična dimna hiša s požari v kuhinji, kleti ali kakšnem drugem prostoru in predstavlja dvostanovanjsko hišo na kateri so fotonapetostni moduli. Na četrti točki, ki se imenuje kontejnerska vas, pa so se tečajniki spopadli s požarom v avtomehanični delavnici, ki ima nad seboj stanovanje ter s požarom v industrijski delavnici.

Nekateri tečajniki so suvereno vodili intervencijo, drugi so imeli pa tudi kakšno nepredvideno težavo, ki pa so jo na koncu vsi uspešno rešili, tako da so vsi uspešno opravili zaključni izpit. Seveda se je zopet pokazalo pomanjkanje operativnega znanja, kar lahko v določeni meri pripišemo koroni in neizvajanju vaj, po drugi strani pa moramo na GZR sprejeti ukrepe, da se ta nivo znanja v bodoče dvigne.

Po celodnevnem udejstvovanju na Igu smo se proti večeru vrnili v domače kraje vsi veseli doseženih uspehov. Čestitamo vsem tečajnikom iz PGD Rakitnica, Dolenja vas, Prigorica, Nemška vas, Goriča vas, Ribnica, Dolenji Lazi ter Sveti Gregor za uspešno opravljen tečaj in pridobljen čin nižji gasilski častnik.

Vodstvo GZ Ribnica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Required fields are marked *

Ta spletna stran uporablja orodje Akismet za zmanjševanje neželjenih komentarjev. Preberite si, kako so vaši podatki ob oddaji komentarja procesirani.