Zbornik ob 100-letnici PGD Rakitnica malo drugače

100 Let PGD Rakitnica Zbornik 1
Gradnja gasilskega doma v Rakitnici
Gradnja gasilskega doma v Rakitnici

100-letnica društva naj bi se obeležila z izdajo zbornika. Hitro smo ugotovili, da je dokumentarnega gradiva za obdobje od ustanovitve leta 1919 do 1983 zelo malo.

Dejstvo, da smo gasilci vaščani in obratno, da živimo v stalnem sožitju in sodelovanju, je porodilo idejo, da v željenem zborniku zajamemo VSE. Nastal je zbornik, ki je prerasel v knjigo z naslovom NAŠA VAS SKOZI ČAS 100-letnica PGD RAKITNICA.

Odločitev je pomenila, da knjiga ne bo ugledala luč sveta za 100-letnico, ki smo jo praznovali leta 2019. Izšla je konec leta 2020 in prvi odzivi so neverjetno pozitivni, zato smo štirje avtorji, Sašo Hočevar, Olga Černe, Breda Lovšin in Pavel Hočevar, zadovoljni, da smo si vzeli čas in maksimalno obdelali vsa področja in poiskali kar največ virov.

Proslava - 100 let PGD Rakitnica
Proslava – 100 let PGD Rakitnica

Različni strokovnjaki s področja literature, zgodovine in drugih strokovnih področij so ocenili, da je knjiga dokument, ki dodatno opisuje Ribniškega človeka in krajino in je tudi lep primer, kako je možno široko tematiko kljub štirim avtorjem združiti v eno delo. Knjiga je zanimiva tudi za ljudi iz širšega ribniškega območja. Vaščani Rakitnice, Blat in Kota pri Rakitnici smo ponosni na knjigo, ki je lahko vzpodbuda novim generacijam, da je tudi na podeželju človek lahko ustvarjalen in uresničuje vse življenjske cilje.

Vaščanke, vaščani treh vasi? Tudi tokrat, kot vselej do sedaj, so bili radodarni in so za izdajo knjige nabrali kar 4.050 €. V imenu založnika PGD Rakitnica in v imenu avtorjev, vsem ISKRENA HVALA za podporo, v znak hvaležnosti je vsaka hiša dobila brezplačen izvod “Rakitniške biblije”. Zahvala gre tudi županu Občine Ribnica Samu Pogorelcu, ki je iz Sklada za pokroviteljstvo namenil 3.000 € podpore. Za podporo se zahvaljujemo tudi GZ Ribnica in PGD Dolenja vas.

Poplave v Rakitnici
Poplave v Rakitnici

Knjiga je izšla v 400 izvodih, po razdelitvi po hišah in dosedanji prodaji je v društvu ostalo le še 60 knjig. Knjige bomo dali v prodajo Rokodelskemu centru in TIC Ribnica, do konca februarja 2021 pa jo je moč dobiti pri Hočevar Pavlu, GSM 041 780 864.

Želim vam prijetno branje,
Pavel Hočevar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.